”Samhället skapar våldtäktsmännen”

Fatta! är kampanjen som ska minska våldtäkter

Uppdaterad 2023-12-11 | Publicerad 2013-09-09

Initiativtagarna Vanessa Marko – Femtastic, Ida Östensson – Crossing Boarders, Nathalie ”CLEO” Missaoui – artist.

I dag släpps låten Fatta, en tolkning av 150 anonyma berättelser om våldtäkt.

Låten och kampanjen med samma namn hoppas förändra samhällsnormer och sexuallagstiftningen.

I dag lanseras låten och kampanjen Fatta som kräver en förändrad syn på sex, våldtäkt och på sexuallagstiftningen.

Bakom kampanjen står organisationen Crossing Boarders och musikkollektivet Femtastic. Tillsammans påbörjade de arbetet i våras då de reagerade på en friande våldtäktsdom och hur offret behandlades i rätten.

– Vi kände att vi var tvungna att agera och bad människor som varit med om sexuellt våld att skicka in sina berättelser till oss, säger Ida Östensson, grundare för organisationen Crossing Boarders.

150 anonyma berättelser

På kort tid hade 150 anonyma berättelser kommit in. Berättelser som nu tolkats av de svenska hiphop- och reggaeprofilerna Syster Sol, CLEO, Kristin Amparo och Nasteho Osman.

– Låten är tänkt att få folk att börja tala om vad som är okej sex och var gränsen till våldtäkt och sexuellt utnyttjande går, säger Ida Östensson.

Hon menar att poängen med kampanjen är att den ska tränga in överallt i samhället varför musiken och dess video är en viktig del.

– Alla läser inte debattartiklar och för att kunna förändra normerna i samhället måste vi nå ut till alla, säger hon.

Vill ha mer förebyggande arbete

Men Ida Östensson sänder även ett konkret budskap till Sveriges politiker. Hon vill att justitieminister Beatrice Ask och jämställdhetsminister Maria Arnholm ska lägga ner mer resurser på förebyggande arbete istället för att endast lägga resurser på offrens eftervård.

– Det är samhället som skapar våldtäktsmännen och det måste politikerna förstå och agera på, säger Ida Östensson.

Hon vill se en obligatorisk genusutbildning hos exempel polis, domare och skolpersonal samt en lagändring där offret inte är den som ställs till svars utan våldtäktsmannen.

På fredag hålls en stödfest på Färgfabriken i Stockholm där låten FATTA kommer att spelas live för första gången. Där kommer även flera bildkonstnärer som tolkat våldtäktsberättelserna att ställa ut sina verk. Dessutom kommer en panel av inbjudna experter att diskutera vilka förändringar som behövs för att minska våltäkterna i Sverige. Samtliga intäkter från festen går direkt till organisationen 1 000 möjligheter som arbetar för stöd och hjälp till unga.