”Att ha bara en kvinna – det var som döden”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-02

Tävlingsseglaren Roger Nilson var sexmissbrukare – nu är han lyckligt gift

Till sjöss var det seglingskickarna som var drogen – i land blev det kvinnorna.

För Roger Nilson var tusen kvinnor inte nog och en enda för mycket.

–Jag är tacksam att jag inte hamnat i graven, säger den före detta förälskelsemissbrukaren.

En av världens mest kända seglare, Roger Nilson, 60, pussar sin fru på pannan innan han kliver ombord på kappseglingsbåten Telefonica Black.

När båten lägger ut så är det för att tävla i den sista etappen i jorden runt-kappseglingen Volvo Ocean Race – från Stockholm till S:t Petersburg.

Roger och hans fru träffades för två somrar sedan på en fest i skärgården. Två veckor in i förhållandet räckte Roger över råmanuset till sin bok ”Mot stormens öga”. ”Läs och avgör om du vill fortsätta träffa mig”, sa han.

Hon skulle inte ta ställning om hon ville vara tillsammans med en man som i en seglingsolycka känt sina fyra framtänder ramla runt i munnen som Läkerol.

Ständigt otrogen

Hon skulle ta ställning till hans historia av sex- och relationsmissbruk. Ville hon vara ihop med en man som varit besatt av kvinnor, och ständigt varit otrogen?

I två år hade han varit nykter från missbruket. Den 9 oktober förra året gifte sig paret i Alicante.

– Det gäller att lära sig att välja bort att följa de mindre friska tankarna och skaffa sig andra värden i livet – ärlighet, intimitet och närhet, säger Roger Nilson när jag träffar honom dagen före starten.

Mellan 20 och 30 hade Roger aldrig några varaktiga förhållanden.

– Det kändes som döden att bara vara med en kvinna.

När vännerna gifte sig och skaffade barn kände han sig utanför. Han fyllde 35. Han fyllde 40. Han fortsatte jaga.

– Jag hittade den rätta många gånger per år, men de kvinnor jag mötte hade ”dolda fel”. Ingen var riktigt god nog.

– Jag tänkte att när jag närmar mig 45, 50 så kommer inte kvinnor vilja röra mig, men min manipulationsförmåga blev extremt utvecklad. Det blev lättare och lättare att förföra, det var nästan obehagligt.

Började gå i terapi

Han började i terapi, men använde sina nyvunna kunskaper till att bli en bättre förförare.

– De säger att missbrukspersonligheten är falsk, listig och stark. Den försöker få det den behöver. Därför finns det ingen aktiv missbrukare som kan skapa en äkta, sann gemenskap.

Det blev bara värre. Roger Nilsons kvinnor hade allt oftare egna tendenser till sex- och förälskelsemissbruk.

2004 kom vändpunkten. Han snubblade över ett tolvstegsprogram för sex- och relationsmissbrukare.

Hemsidan hade ett självtest med 40 frågor. Roger svarade ja på 33 av frågorna.

Han beskriver sitt första självhjälpsmöte som en befrielse. Men kort därpå återföll han i sitt gamla beteende. Ångesten efteråt fick honom att ännu djupare inse att hans missbruk var tvångsmässigt.

– Jag var under en tid tvungen att avstå från allt som hade med sex att göra.

På självhjälpsmötena lärde han sig avstå från att agera ut beteendena, vilket i hans fall var det den ständiga kvinnojakten och tron att han kunde finna den rätta bara han träffade tillräckligt många.

– Innan man överhuvudtaget funderar på varför man har beteendet så måste man avstå från handlingen eller substansen.

Undvek nattklubbar

Han började undvika nattklubbar och andra platser som triggade missbrukspersonligheten.

Men det svåraste var att avstå från internet och att leva i celibat med sig själv.

Abstinensen var oväntat smärtsam. Han vaknade med skakningar mitt i natten. En missbruksterapeut berättade att detta avståndstagande med efterföljande abstinens skulle göra det möjligt att tillfriskna, så under denna tid kom Roger inte fysiskt närmare en kvinna än en kram.

Han sökte sig också till Dysberoendekliniken. Rogers problem definierades som förförelse- och erövringsmissbruk. Hans terapeut, en nykter kärleksmissbrukare, lade upp ett program för tillfrisknande.

Hemligheterna och lögnerna fick maka på sig eftersom grunden i självhjälpsprogrammet bygger på absolut ärlighet.

– När jag tillfrisknade försvann den skuld och skam som frodades i det aktiva missbruket. Det var en enorm befrielse. Numera har jag inga hemligheter för min fru, mina vänner eller min omgivning.

Roger som hade frossat i att tycka synd om sig själv pensionerade de känslorna.

– Självömkan är ingen frisk känsla för en människa att ha. Självömkansspiralen driver in en i återfall.

Skrev om sitt liv

Två år ägnade han intensivt åt tolvstegsmöten, besök på Dysberoendekliniken och åt att skriva sina memoarer.

Då träffade han sin fru. De förenades i sitt intresse för personlig utveckling, resor och naturen.

– Att bli förälskad var en prövning. Jag fick lära mig att inleda ett förhållande som bygger på tillit, ärlighet och inte i första hand på sex.

– Det var inte alldeles enkelt. Men på Dysberoendekliniken säger man att sex med en partner i ett fast förhållande inte triggar missbruket.

I dag är Roger så långt kommen i sitt tillfrisknande att han är mentor åt andra kärleksmissbrukare. Han går en missbruksterapeututbildning. Han fortsätter gå på tolvstegsmötena. Dessutom söker han kontakt med personer som råkade illa ut under hans missbrukstid och erbjuder gottgörelse.

Nykter missbrukare

Att han nu talar öppet om sitt missbruk har flera anledningar.

Dels hjälper det honom att hålla sig nykter ”för nu vet alla om mitt missbruk”. Dels vill han stötta Röda fjädern-kampanjen som stödjer forskning om beroendesjukdomar. Dels har artiklarna om honom i tidningar lett till att andra missbrukare sökt sig till tolvstegsmötena och Dysberoendekliniken.

– Det är ett misstag att tro att man kan ha kontroll. Många tycker fortfarande att missbruk beror på en karaktärsdefekt eller dålig vilja, men ingen kan beskylla mig för att ha dålig vilja med tanke på vad jag har åstadkommit i mitt liv.

– Det farligaste för en nykter missbrukare är att säga ”jag är frisk”. Du blir inte frisk, men du kan tillfriskna mer och mer. Jag hade till exempel inte vågat gifta mig om jag hade trott att jag skulle vilja vara med någon annan kvinna än min fru. För min del kommer jag att bära med mig sjukdomen tills jag dör. Det är en resa som aldrig riktigt tar slut. Jag är tacksam att jag har gått den här vägen och att mitt liv blivit så mycket bättre.

Här finns hjälp att få

Beroende är en förvärvad och kronisk hjärnsjukdom som är behandlingsbar. Det är lika vanligt att bli beroende av exempelvis spel eller sex, som att missbruka en drog. Vänd dig hit om du eller någon du känner har problem med sexuellt missbruk.

Dysberoendekliniken i Stockholm: dysberoendekliniken.se

Självhjälpsgrupp för sexuellt dysberoende: www.asdsverige.se

Anonyma sex- och kärleksberoende: www.slaa.nu

Om du vill stödja forskningen om beroendesjukdomar skänker du en gåva till Röda Fjädern-kampanjen ( rodafjadern.se). Det är ett samarbete mellan Lions och Hjärnfonden. Plusgiro 90 11 25–5.