”Vi donerade våra ägg och sperma”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-08

Jessica, 38: Att donera ägg är lika odramatiskt för mig som att lämna blod

Han gav bort sperma, hon gav bort ägg.

Tony Åström och Jessica ­Hansson är donatorer – och gifta med varandra.

Tillsammans hjälper de ofrivilligt barnlösa par att bilda familj.

Sundsvallsparet Tony Åström och Jessica Hansson hade varit tillsammans i fem månader när Tony frågade om de skulle skaffa barn.

Jessica hann knappt svara ja förrän hon var gravid. Den 9 januari 2002 föddes Kevin och 13 månader och 27 dagar senare kom Nike.

En kväll något år senare läste Jessica tidningen vid köksbordet om en kvinna som valt att donera ägg. Hon visade artikeln för Tony och sa: ”Det här skulle jag också vilja göra”.

– Min första reaktion var: ”Är det här något man kan göra i Sverige”, ­säger Tony.

Vad fick dig att bestämma dig?

– Vi har vänner och bekanta som har haft svårt att få barn. Själva har vi haft det lätt. Jag kände att kan jag hjälpa till så gör jag det gärna. Eftersom vi är blodgivare så kändes det väldigt naturligt, säger Jessica.

Jessica och Tony reste till Akademiska sjukhusets Reproduktionscentrum i Uppsala för ett förutsättningslöst möte med en kurator.

Det är en av de första klinikerna i Sverige som åstadkom ett barn med hjälp av äggdonation.

”Jag var nervös i början”

Kuratorn förklarade bland annat att Jessica inte skulle ha några ekonomiska eller juridiska skyldigheter om ett barn blev till tack vare hennes donation. Om barnets föräldrar skulle dö så skulle vårdnaden inte tas över av Jessica. Arvsrätten skulle inte heller påverkas.

– Jag var nervös i början, men kuratorn lugnade mig verkligen, säger Jessica.

Så vänder sig kuratorn till Tony och frågar: ”Skulle du vilja donera spermier?”.

– Jag blev tagen på sängen. Jag visste inte ens att spermiedonationer fanns, säger han.

Tony tackade ja, men skulle hans spermier hålla måttet?

– Jag följde en sjuksköterska, Ulla, bort till provtagningen. När jag gick i korridoren med mitt rör i handen tänkte jag: ”Nu vet alla vad jag ska gå och göra”.

Samtidigt fick Jessica lämna blodprover för att se om hon var frisk. Det var hon. Ett halvår senare halvlåg hon i en gynstol på sjukhuset för att lämna ägg.

Före ingreppet hade hon behandlats med hormoner för att stimulera tillväxten av ägget. Efter den behandlingen kunde Jessica donera 18 ägg.

– Jag svällde och såg halvgravid ut, säger Jessica.

– Jag blev överstimulerad. Men jag kände mig trygg varje stund som jag var där.

Folk reagerade olika

Även Tonys spermier blev godkända. Under ett år gjorde han elva resor till Reproduktionscentrum. Varje resa såg likadan ut. Han tog bussen från Sundsvall till Uppsala på morgonen, gjorde vad han skulle på förmiddagen, gick lite på stan, gjorde det han skulle en andra gång på eftermiddagen innan han tog bussen hem.

Personer i deras omgivning reagerade olika på deras beslut, men var övervägande positiva.

– Någon sa att de inte skulle kunna ge bort sina barn, men det tycker jag inte att man gör. Jag ger en familj något som de saknar och som jag har för mycket av, säger Tony.

– Människor frågade oss varför vi gjort det. ”Hur blir det sen om barnen söker upp er?”, undrade de. För oss är det kliniskt – inte personligt. Att donera ägg är lika odramatiskt för mig som att lämna blod. En annan kommentar handlar om att våra barn skulle vara halvsyskon. Men nej, det är annan familjs barn, säger Jessica.

De första som fick veta var deras föräldrar.

– De är 40-talister. De förstår att vi har starka viljor. De blev ­lite paffa, men sen kom nyfiken fram, säger Tony.

Brist hos sjukhusen

Han berättade även för arbetskamraterna om sitt beslut, i hopp om att någon annan skulle nappa. Det är brist hos sjukhusen på ägg- och spermadonatorer.

– En av mina kollegor frågade vad man får betalt. Då flög fan i mig. ”Ja”, sa jag dröjande. ”Om jag säger som så, så kommer bilen att bli betald i alla fall”. De visste att jag betalat över 300?000 för Volvon. Då fanns inga betänkligheter längre. Alla skulle donera. Först senare kläckte jag ur mig sanningen, att man får 500 per rör.

Som donator har han ingen aning om hos vem spermierna hamnar. Däremot så vet Tony och Jessica att barn blivit till.

– Jag vet hur många, men det är något som vi inte säger till andra. Det är privat, säger Tony.

Ska berätta för barnen

I dag är Tony och Jessicas son åtta år och dottern sju. Ibland tänker de på hur de ska berätta för barnen att deras föräldrar har medverkat till att sätta andra barn till världen.

– Det börjar bli dags att fundera på hur man ska lägga fram det. Eftersom Tony och jag är så säkra på beslutet hoppas jag att de ­accepterar vårt val när de blir stora. Det finns ju en liten möjlighet att något av barnen söker upp någon av oss och vi vill att de är beredda på vad som gäller, säger Jessica.

– De är än så länge lite för små för att höra vad vi har gjort. Jag skulle inte berätta för min son om det nu för han är väldigt pappig. Det är nog med konkurrensen från hans syster. Att ytterligare någon annan vill dela mig med honom skulle inte vara bra, säger Tony.

Finns det någon risk att dina ägg och Tonys spermier möts i en laboratoriemiljö?

– Nej. En familj får inte ta emot både ett donerat ägg och donerade spermier, säger Jessica.

I dag är både Tony och Jessica färdigdonerade. En spermadonator får bara donera så att maximalt sex barn blir till och Tony har fyllt sitt konto. Jessica får inte lämna fler ägg eftersom hon är över 36 år.

Hur har donationen påverkat er?

– Det är något jag är väldigt stolt över. Jag är glad att Jessica hittade den där artikeln och att kuratorn frågade mig, säger Tony.

– Lämna blod kan nästan alla göra, men det här är något jag alltid kommer att vara jättestolt över. Jag har gjort vad jag kan för att hjälpa några familjer, säger Jessica.

Familjen

Namn: Tony Åström, 38, och Jessica Hansson, 38.

Yrke: Han är processoperatör och hon handläggare på CSN.

Familj: Kevin, 8, och Nike, 7 år.

Bor: Sundsvall.

Fakta/Ofrivillig barnlöshet

Ofrivillig barnlöshet drabbar mellan 10–15 procent av alla par. De som under ett års tid försökt få barn utan att lyckas kan kontakta en gynekologisk mottagning för utredning.

För mer information, googla orden ”Akademiska sjukhuset äggdonator ­spermadonator”.

Följ ämnen i artikeln