Pressas att jobba under babytiden

Publicerad 2013-06-04

Ny undersökning: En femtedel av föräldralediga förväntas jobba under ledigheten

Ett telefonmöte med kollegorna medan babyn sover.
Många föräldralediga känner sig tvingade att jobba hemifrån.
Värst är pressen på pappor.
– Tyvärr är det inte lika accepterat att män är föräldralediga som kvinnor, säger Fanny Hemmingsson, projektledare på Civilekonomerna.

Komikern Petra Mede ledde schlagerfestivalen när hennes dotter bara var ett par månader gammal.
Men det är inte bara kändisar som dubbelarbetar. I en ny undersökning från fackförbundet Civilekonomerna svarar en femtedel av de föräldralediga att de förväntats arbeta under sin ledighet.
Av dem som förväntades arbeta kände 16 procent att de behövde jobba sex timmar i veckan eller mer.
– Förväntan är nästan dubbelt så vanlig på män som på kvinnor. Än är det tyvärr inte lika accepterat att pappor är hemma och helt lediga från arbetet, säger Fanny Hemmingsson.

Fler chefer förväntas jobba

Bland dem som förväntades jobba är det flest chefer och anställda inom kommun och landsting, enligt undersökningen bland civilekonomer.
Ulrika Hagström är jämställdhetspolitisk utredare på förbundsorganisationen TCO:
– Vi är övertygade om att det ser likadant ut även inom våra yrken. Både under föräldraledigheten och när man är hemma med sjukt barn är det många som jobbar hemifrån för att hinna med. Många vill nog också göra sig oumbärliga i dagens hårda konkurrens på arbetsmarknaden. Då kan det kännas tryggt att behålla en fot på jobbet medan man är föräldraledig, säger hon.
Nästan nio av tio upplever kontakten med arbetsgivaren under ledigheten som positiv. En del tycker också att det blir lättare att komma tillbaka om de behållit vissa arbetsuppgifter.
– Chefer ska inte kunna förvänta sig att du jobbar under ledigheten. Det ska vara upp till dig själv att bestämma. Det är viktigt att våga säga ifrån, säger Fanny Hemmingsson och fortsätter:
– Vill du jobba under ledigheten är det viktigt att du och din arbetsgivare gör upp i förväg om både ersättning och omfattning. 42 procent av föräldralediga erbjöd sig själva att jobba, men vi vet inte hur frivilligt det var eller om de känt sig pressade.

Tycker att karriären påverkas negativt

En fjärdedel tycker att föräldraledigheten påverkar karriären negativt – 33 procent av kvinnorna och 8 procent av männen. 28 procent av kvinnorna och 6 procent av männen uppger att deras löneutveckling har försämrats på grund av föräldraledigheten.
– Det beror inte bara på att kvinnor är hemma längre. Fler kvinnor uppger också att de har haft svårare att karriärklättra och löneförhandla när de kommit tillbaka från ledigheten, säger Fanny Hemmingsson och fortsätter:
– Arbetsgivare borde se fördelarna med föräldraledighet. För många är det utvecklande att vara hemma och att de blir både mer stresståliga och bättre på att fatta beslut. Att vara borta från jobbet under en period behöver inte bara vara förknippat med nackdelar för en arbetsgivare.

FOTNOT: I undersökningen deltog 493 civilekonomer som var föräldralediga någon period under 2011.