Värsta missarna när du söker jobb

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-03

Och tipsen på hur du lyckas

I tuffare tider hårdnar kraven på jobbansökningarna.

Nina Jansdotter tipsar om hur du kan lyckas få ett arbete.

– Det är viktigt att jobba fokuserat med sökandet, säger hon.

Arbeta fokuserat med att söka jobb, tycker karriärcoachen Nina Jansdotter.

”Hej hopp i smurfskogen”. Så inledde en man sin jobbansökan till ett försäkringsbolag, enligt tidningen Shortcut. Så uppenbara är felen sällan. Men många skulle ändå kunna vässa sina ansökningar rejält, enligt karriärcoachen Nina Jansdotter.

– Det vanligaste felet är att bara söka utannonserade jobb. Då missar man massor. 75–80 procent av alla jobb kommer inte ut på annons, säger hon.

Innan du söker bör du också ta reda på vad jobbet innebär, enligt Nina Jansdotter. Det är viktigt att ha klart för sig hur du och företaget kan ha gemensam nytta av varandra.

– Tänk efter hur just du passar där, så du inte söker alla jobb som finns, det är inte lönt.

Framhäv dig själv

Redan i brevet är det bra att visa hur man passar för just det jobb man söker, enligt Nina Jansdotter. Ett vanligt fel är att skicka samma standardbrev till alla.

– I värsta fall har man till och med glömt att byta företagsnamn.

Det gäller att framhäva sig själv – men det blir ofta alldeles för klyschigt. Sätt dina talanger i ett sammanhang, tipsar Nina Jansdotter. Om du skriver att du har ett gott sinne för siffror, skriv då också hur det märks.

Håll brevet kort och låt någon annan korrläsa, är andra tips.

Förbered dig

Att vara förberedd är naturligtvis lika viktigt om man ska gå på intervju, menar Nina Jansdotter. Shortcut skriver om en man som intervjuades för en tjänst på ett äldreboende. Han frågade om det ingick många internationella kontakter i jobbet. Sådant minskar chanserna. Men insatta frågor är däremot bra, enligt Nina Jansdotter.

– Eftersom du vet att du duger och är bra vill du undersöka om företaget är intressant för dig. Det kanske är kaxigt i de här tiderna, men det gör faktiskt skillnad.

Att vara för kaxig brukar heller sällan vara problemet. Snarare borde många fler framhäva sig själva, säger Nina Jansdotter. Hon tycker ett bra sätt är att brainstorma kring sina goda sidor med en kompis.

– Välj tre saker som du ser som kärnan i din kompetens, säger hon.

Följ upp intervjun

Man kan också följa upp ansökningen med ett mail, menar Nina Jansdotter. Det kan vara ett tack för intervjun och någon rad om specifik information som gör en ännu mer motiverad att arbeta där.

– Man ska inte tjata livet ur folk, men det gör få, de flesta är timida.

Sist men inte minst påminner Nina Jansdotter om att det kan vara tungt att leta arbete. Hon tycker därför att man ska ta pauser, och prata med andra i samma situation.

– Det är ett jobb att söka jobb, som man också måste ta ledigt från ibland, säger hon.

Värsta missarna

1. Skoja inte till det. Att börja brevet med "Hej hopp i smurfskogen" är till exempel inte så proffsigt.

2. Det krävs fingertoppskänsla. Visst ska man framhäva sig själv, men kanske inte som mannen som svarade på frågan "Var ser du dig själv om tio år". Han svarade chefen inom läkemedelsforskning "Jag vill ha ditt jobb". Inte så taktiskt.

3. Prata inte om lön och förmåner vid första mötet. En rekryterare inom teknik- och processindustrin fick frågan av en sökande om han "skulle få terminalglasögon" på det här jobbet.

4. Kom inte med smutsiga kläder – särskilt inte i jobb där du ska ha kundkontakt.

5. Slarva inte med ditt CV. En personalansvarig på ett försäkringsbolag har fått in brev där det står att personen är mycket noggrann, men där företagsnamnet är helt fel.

Källa: Shortcut