Män och kvinnor dricker på olika vis

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-20

Ny utställning om manligt och kvinnligt drickande

Grabbar dricker bärs och kvinnor ses över ett glas vin. Män dricker dubbelt så mycket alkohol som kvinnor, enligt flera undersökningar.

Och kvinnor döms hårdare än män om de blir berusade ute på krogen, enligt experterna.

Om knappt en månad startar utställningen ”Könad sprit” på Vin & Sprithistoriska museet i Stockholm. Utställningen ifrågasätter kvinnligt och manligt drickande och om det över huvudtaget går att göra den särdragningen.

Kvinnor dricker mindre än män

Men ett som är säkert är att män dricker dubbelt så mycket som kvinnor. Det visar undersökningar från Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (SoRAD).

Flera gånger om året sammanställer de statistik över svenskarnas dryckesvanor.

– Kvinnor dricker väsentligt mindre än män, säger Sven Andréasson, Folkhälsoinstitutets expert på alkohol och narkotikafrågor.

– Återkommande undersökningar visar att män dricker dubbelt så mycket som kvinnor. Bland tonåringar ser drickandet ungefär likadant ut bland killar som tjejer, men när de blir äldre – unga vuxna – drar männen i väg.

Mängden vi dricker tros ha att göra med normer om kvinnligt och manligt som växte fram under 1800-talet.

På 1600-talet var dricksvatten ofta förorenat och både män och kvinnor drack i stället öl. Brännvin var också en vanlig dryck – men mest hos männen.

– Så fortsatte det ända in på 1800-talet då idealet om den nyktra kvinnan växte fram som en motbild mot den nersupne mannen, säger Maria Asplund, ansvarig för utställningen ”Könad sprit”.

Seglivat ideal kvar

På 1970-talet började kvinnor dricka alkohol oftare ute på krogen, men idealet om den kontrollerade kvinnan är seglivat.

– Kvinnor förväntas inte bli lika berusade som männen och döms i många fall mycket hårdare om de blir det, säger Nadja Karlsson, dryckesutbildare som på Vin & Sprithistoriska Museet varit med och byggt upp utställningen ”Könad sprit”.

Under långa perioder har kvinnan förväntats dricka mer kontrollerat och inte i offentliga sammanhang, berättar Nadja Karlsson.

Berusade kvinnor mer okej nu

Sven Andéasson håller med om att kvinnor inte förväntas bli lika berusade, men påpekar att det håller på att förändras.

– Det är en generationsfråga, bilden har normaliserats och i dag finns en större acceptans till att kvinnor dricker mer, säger han och fortsätter:

– Det anses vara mer okej att kvinnor dricker sig berusade i dag, men det har ju med samhällsutvecklingen att göra. I dag är kvinnor mer ekonomiskt självständiga.

Öl och sprit – mansdrycker?

Utställningen på Vin & Sprithistoriska museet ifrågasätter om det finns typiskt manliga och kvinnliga drycker – är en färgglad drink en tjejdryck och en rökig whiskey typisk för en man?

– Med utställningen säger vi inte att det är så, men vi vill väcka tanken och föra en diskussion, säger Maria Asplund.

Men statistiken visar att beska drycker oftare faller män i smaken.

– Månadsundersökningar från SoRAD visar att män proportionellt sätt dricker mer öl och sprit än kvinnor, säger Sven Andréasson.