”Fortfarande vanligt att flickorna misstros”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-20

I dag hedras minnet av Fadime och Pela, offer för hedersvåldet

Idag hedras minnet av Fadime Sahindal, som för sju år sen föll offer för det så kallade hedersvåldet.

Sara Mohammad från föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime” säger att det finns mycket att göra.

– Fortfarande är det vanligt att man misstror flickorna, säger hon.

Sara Mohammad från föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime".

Den 21 januari 2002 mördades Fadime Sahindal av sin far. Hon har blivit en symbol för de kvinnor som hotas av det så kallade hedersvåldet, och i dag och i morgon hedras hennes minne över hela landet.

I år är det också tio år sedan Pela Atroshi mördades av sin familj, vilket också uppmärksammas av föreningen ”Glöm aldrig Pela och Fadime”.

– Det har gått framåt sen dess, men man har fortfarande inte tillräckligt med kunskap och misstror fortfarande de här tjejerna som riskerar sina liv, säger föreningens grundare Sara Mohammad.

Avancerat, planerat brott

Sara Mohammad och föreningen fokuserar nu på två punkter som de anser måste förbättras: rättsväsendet och migrationsverket.

Polisen måste bli mycket mer grundliga.

– Det här är ett avancerat brott. Det är inte bara en pappa som blir arg och ångrar sig sen, det är organiserat, säger hon.

På migrationsverket tar man inte tillräcklig hänsyn till den här problematiken, menar Sara Mohammad, något som nyligen pekades på i en rapport från Röda korset.

– Ofta pratar man bara med mannen men frågar inte efter kvinnans erfarenheter.

”Sticker huvudet i sanden”

Förutom att tjejerna ofta misstänkliggörs finns det heller inte resurser att hjälpa dem, enligt Sara Mohammad.

– Man kan inte bara gömma undan dem som små kaniner i ett hål, man måste ge dem hjälp att försöka ha ett ”normalt” liv, säger hon.

Mest besviken är hon dock på västerländska feminister. Hon tycker att de stoppar huvudet i sanden och menar att rädslan att bli kallad rasist gör att de inte kämpar lika hårt för muslimska kvinnors rättigheter.

– Vad gör de västerländska feministerna för små flickor som inte får gå på simundervisning, eller ha sexualundervisning? Vart håller de hus? säger hon.

Tjejerna protesterar

Ändå finns det hopp, menar Sara Mohammad. Fler myndigheter efterfrågar föreläsningar. Förståelsen för hedersproblematiken ökar. Viktigast av allt: tjejerna har själva börjat protestera.

– Den nya generationen tjejer och killar trotsar det här, med fara för sina liv och det uppskattar jag av hela mitt hjärta, säger hon.