Sex koder till ett bättre sexliv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-09-25

Är ditt förhållande inte längre passionerat?

Då borde du läsa mer om evolutionsbiologi.

Eva Rusz presenterar i sin nya bok sex koder som användes av urtidsmänniskan — och de ger dig och din partner ett roligare liv.

Psykologen och författaren Eva Rusz.

I åtta år har hon hjälpt Aftonbladets läsare med deras relationsproblem. Nu har psykologen Eva Rusz, 53, gått 200?000 år tillbaka i tiden för att bättre förstå vad den uppkopplade människan kan lära av stenåldersmänniskan.

Sina sex koder för ett bättre relations- och sexliv presenterar hon i boken ”Relationskoden” (Norstedts).

– Jag blev oerhört intresserad av vad den moderna människan ska klara av i sina relationer – och varför hon inte gör det, säger Eva Rusz. De flesta vill ha hållbara relationer, men många klarar inte av det. Mer än vartannat äktenskap löses upp i Sverige. Många frågar sig om det är rimligt att leva ihop med samma partner hela livet.

När hon började läsa evolutionsbiologi insåg hon vad som förde de första människorna till att leva i par och hur urmänniskorna levde. Upptäckten förvånade henne. Människans stenåldersreflexer sitter i trots tusentals år av utveckling.

– Alla däggdjur har sökkoden inbyggd i sig och människan är ett stort däggdjur. Den fick oss att söka efter mat eller en partner. De som inte sökte dog. Moderna människor använder sökkoden i början av sina relationer. De visar upp sig från sin bästa sida och utforskar varandra, men sedan beter de sig som om livet vore statiskt. De mister intresse för varandra och slutar vi söka varandra så blir vi deppade.

Eva Rusz menar att vi, genom att bli medvetna om våra medfödda beteenden, kan få idéer om hur vi kan förbättra våra relationer. Djuren är enligt Eva Rusz många gånger mer flexibla i sina relationer än vad vi är.

– Det du kan börja med att göra i dag är att ställa nya och utforskande frågor till din partner om hur hon tänker, känner och mår. Det leder till att ni blir begeistrade av varandra och förtrolighet och närhet hjälper par att må bättre, säger Eva Rusz.