Mästerkocken stänger ”världens bästa krog”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-24

Vill ägna sig åt familjen

Mästerkocken Ferran Adriá lämnar krogköket för familjens kull.

Världens bästa restaurang ska stänga.

Spanska El Bulli norr om Barcelona har tre Michelin-stjärnor.

Men efter nästa år är det färdiglagat på ett bra tag.

Under två år tänker mästerkocken Ferran Adriá i stället ägna sig åt sin familj.

El Bulli vann sitt världsrykte i början av 2000-talet. Det var inte så konstigt.

De stora tidningsdrakarnas matrecensenter hade då fått upp ögonen för Ferran Adriás gastronomiska konster.

New York Times söndagsbilaga ägnade till exempel omslaget och 14 (!) sidor år El Bulli och Adriá med rubriken ”Det nya köket, hur Spanien blev det nya Frankrike”.

En ren slump

Själv hamnade Ferran Adriá på El Bulli av en ren slump. Han gjorde sin militärtjänst i den spanska flottan 1982 och 1983 och beslöt sig att spendera sin enda lediga månad i krogköket av det som då var en lokal krog som bara de närmast boende kände till.

På 1990-talet skapade Ferran Adriá, som då hade avancerat till chefskock, ett kreativt team som började experimentera med både nya rätter och gamla traditionella. Genomslaget blev enormt.

De senaste fem åren har tidningen Restaurant korat El Bulli till världens bästa restaurang.

Men nu tänker Ferran Adriá stänga ner, åtminstone under några års tid.

– Det blir två års paus under 2012 och 2013. Vi öppnar igen 2014 när restaurangen firar 50-årsjubileum, säger Adriá.

En miljon vill boka bord

Helt tänker dock inte mästerkocken släppa sin skapelse.

Förutom att ägna mer tid åt familjen ska han analysera de menyer och de kokrecept han använt de senaste 26 åren. Lite nya rätter tänker han också uppfinna.

Ett tecken på hur populär El Bulli är får ni här: krogen har 50 sittplatser och av den miljon reservationsönskningar som varje år kommer in får endast 8000 gäster nöjet att smörja kråset på världens bästa restaurang.

I år håller El Bulli öppet mellan 15 juni och 20 december.

Följ ämnen i artikeln