Europas bästa julfynd

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-25

Dags för den årliga julmarknaden Gendarmenmarkt vid konserthuset i Berlin

Klappjakten drar snart i gång – så också julmarknaderna. Bara i Tyskland ordnas drygt 2 500 olika med unika klappar bland marsipan, glühwein och brända mandlar.

RESA har guiden till julens marknader i Europa.

TYSKLAND

1 Berlin

Tindrande adventsstjärnor och mer än hundra handgjorda änglar – smycka din jul med konst från världens alla hörn.

Vad: Mellan den 23 november och 31 december representeras både internationell konst och hantverk på Gendarmenmarkt intill konserthuset. Efter julshoppingen, värm dig med glühwein eller varm punsch, knapra kanderade nötter och se på något av uppträdandena – jonglörer och akrobater är några av underhållarna. På marknadsområdet finns flera restauranger och kaféer.

Frossa i choklad!

2 Lübeck

Frossa i julegott – våfflor, marsipan och choklad. För en utsikt över staden, ta pariserhjulet som snurrar på Koberg.

Vad: Julmarknaden har anor från slutet på 1600-talet. Med ett glas glühwein i hand kan du strosa mellan stånden på Rådhustorget, Mariakyrkan, Breite Straße och Koberg. Här finns gott om konsthantverk. Vid Obertrave finns en barn- och familjemarknad. Marknaderna startar den 23 november och håller på till den 30 december.

3 Köln

I staden finns minst sju julmarknader. Vad sägs om en traditionell på torget eller en flytande på Rhen?

Vad: Julmarknaderna pågår från mitten av november fram till julafton. ”Am Kölner Dom” är den största och breder ut sig vid domkyrkan. Här finns hantverk, marsipan i mängder och flera baumkuchen-bagare. I år börjar marknaden den 23 november och stänger den 23 december.

Tid över? Gör dina julklappsbestyr på ”MS Wappen von Köln” – den flytande marknaden på Rhen är väl värt ett besök.

FINLAND

Traditionellt hantverk i Åbo.

4 Åbo

I tomtestaden Åbo kan du värma dig med en ”glögi” och florera på en traditionell och mysig marknad fylld av hantverk.

Vad: I juletid kläs staden i belysning och under adventshelgerna strålar julstämningen på Gamla Stortorget. Här värms finska ”glögi”, en ljusröd glögg som spetsas med ett par centiliter vodka.

Varje helg mellan den 28 november och 20 december upptas torget av traditionellt julpyssel, godis, hantverksprodukter och barnen kan hälsa på jultomten.

POLEN

5 Gdansk

Till Gdansk är det lätt att ta sig, om än bara för östpolska specialiteter.

Vad: I Polen finns julmarknader på flera ställen. Förutom den största i Krakow är Targ Weglowy (Kolmarknaden) i Gdansk uppdukad med julprydnader mellan den 4–23 december. Här finns bland annat bärnstenssmycken och närproducerade delikatesser. Prova ”Kutia” en traditionell östpolsk rätt med vete, vallmo, honung, nötter och russin.

ITALIEN

Piazza Navona – störst i Rom.

6 Rom

Alla vägar bär till Rom, en av dem till stadens julmarknad på Piazza Navona. Att handla julpyssel på torget sägs ge lycka.

Vad: På Piazza Navona hittar man stadens största julmarknad. En vanlig syn är bilder och figurer föreställande La Befana – en häxa på kvast som ger alla snälla barn presenter på trettondagen. Leksaker, kakor och lokala hantverk fyller torget hela december fram till 6 januari. Det sägs att den som köper pynt till sin gran på Piazza Navona får lycka och välstånd det kommande året.

HOLLAND

7 Maastricht

Det råder en mysig stämning på torget Vrijthoftor. Marknaden är familjevänlig och hålls delvis inomhus.

Vad: Här gäller även glühwein och Poffertjes (små holländska pannkakor) serveras på flera ställen. Förutom handgjort julpynt och ljus finns det karusell för barnen. Marknaden är öppen 28 november–3 januari.

TJECKIEN

8 Prag

Träleksakernas marknad men också fiskarnas. Bland tjeckiska dockor står tunnor med karp – en traditionell maträtt vid tjeckiskt julbord.

Vad: På Gamla stans torg och Vaclavplatsen håller julmarknaden öppet 28 november–1 januari. Tjeckerna är bra på marionettdockor och handmålade julgranskulor. Honungsvinet Medovina med anor från medeltiden bör provsmakas, likaså det flätade vetebrödet Vánocka. Och den tjeckiska juldelikatessen går inte att missa – överallt står tunnor och spannar med simmande karpar.

SKOTTLAND

9 Edinburgh

Whiskey och chutney, här finns flera klappar på flaska och burk – många av dem är tillverkade på landets gårdar.

Vad: På Edinburghs Farmers Market hittar du mängder av skotska delikatesser – sylt och honung från de inhemska gårdarna. Bland det finns likörer och chutney. Varje lördag i december håller marknaden öppet. Skotska marknader är fulla av mat och dryck. En flaska whiskey inhandlad på traditionella Highland Village market kan bli en bra julklapp. Marknaden börjar den 26 november och slutar den 4 januari.

DANMARK

På Tivoli kan du hälsa på tomten.

10 Köpenhamn

Flera hundra tusen lampor lyser upp Tivoli under juletid. Nöjesparken har en mer trolsk atmosfär än vanligt och besöks av självaste tomten och hans nissar.

Vad: Den 20 november hälsar jultomten välkommen på Tivoli i Köpenhamn. Här är julstämningen sagolik – i Nisseköping får man ta del av nissarnas arbete. I bodarna finns godis och fullt av glittrigt pyssel, julgranskulorna är många och varierade.

LETTLAND

11 Riga

En riktig matmarknad med bland annat lettisk korv och rovor av alla dess slag. Flera handgjorda klappar till bra pris.

Vad: På Domkyrkotorget i Gamla Staden breder julmarknaden ut sig. För den som vill handla billigare än i Sverige och med kvalitet är utbudet stort. Yllemössor, skinnhandskar och linnedukar blandas med lettiska matspecialiteter som korvar och i flera stånd säljs surkål och rotfrukter.