Anders är redo för katastrof

Publicerad 2017-03-14

Samhälle. MSB vill att svenskarna skärper sin krisberedskap. Men den svenska "preppers"-rörelsen är redan förberedd på såväl krig som katastrofer - och ser myndighetens rekommendationer som otillräckliga.

Anders benämner sig själv som en "prepper" - en person förberedd på en katastrof, med lager av mat, vatten och prylar för att reda sig under ett par veckor. Han är i 40-årsåldern och driver bloggen "En svensk prepper". Anders vill vara anonym men delar gärna med sig av sina tips. De blir fler och fler som intresserar sig för att öka sin beredskap, konstaterar han.

– Jag preppar inte för något specifikt hot, utan ser till att ta ansvar för min personliga krisberedskap. Jag tittar exempelvis på krig, elektromagnetiska stormar, naturkatastrofer och andra händelser, eftersom effekterna av dem på mitt liv blir ungefär desamma, säger han.

Beredskapen dålig

Anders tycker att svenskars beredskap är på tok för dålig. Och svenska myndigheters rekommendation, att se till att klara sig under 72 timmar, är alldeles för kort tid, anser han.

– Problemet är att det inte finns tillräckligt med resurser ens för att klara försörjningen av en liten stad. Och vad händer efter 72 timmar? Tysklands rekommendation om tio dygn är betydligt bättre, säger han.

Själv har han 100 liter vatten hemma, och rejält med mat, hygienprylar och annat.

– Det är viktigt att ha något även för mjuka värden. Som godis och choklad, kanske en kortlek, korsord eller något att läsa. För vad gör man om allt slagits ut? Att ha något att göra är moralhöjande.

Fast nog kan man undra hur man mår rent psykiskt av att ofta tänka på sitt beredskapslager, och att pyssla med vattendunkar och matvaror i någon garderob. Kanske känslan av otrygghet tar över vardagen.

– Nej, otrygghetskänslan har jag ändå. Det här är lugnande, lite som en snuttefilt. Krisberedskap är att ta kontroll, säger Anders.

Kampanj planeras

Visst finns det de som går över gränsen, berättar han. De som har färdigpackade väskor för snabb flykt, med gasmasker och kanske till och med vapen, till exempel.

– Men då är det nog inte "prepping" som är grundproblemet, utan det är mer som ett missbruk.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) jobbar med svenskarnas krisberedskap, som ska ökas, delvis till följd av det försämrade säkerhetspolitiska läget. Extra pengar har avsatts för bland annat kommuner och landsting.

Christina Andersson som jobbar med riskkommunikation på MSB berättar att en nationell beredskapskampanj ska genomföras i maj.

TT: Kan det bli för mycket prat om kriser så att folk i stället mår dåligt?

– Nej, den risken är minimal. Vi är så långt därifrån. Risken vore större om vi inte gjorde något, när känslan av oro för klimatet, krig och terror ändå finns där. Den här rekommendationen om att klara 72 timmar kan tyckas för mesig, men den är en början, säger Christina Andersson.

TT