Minister förvånad över borgerlig afghanvädjan

Publicerad 2017-07-03

Almedalen. Migrationsminister Morgan Johansson (S) är förvånad över att borgerliga partier oroas över utvisningar till Afghanistan och därför vill se åtgärder.

– De hade resonerat annorlunda om de suttit i regeringen, säger Johansson.

– Vi har en gång varit överens om att lämna över de här besluten från politikerna till domstolarna. Det var en reform som drevs av dem som ville ha en mer liberal politik, säger Johansson under ett framträdande i Almedalen.

Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna oroar sig för det försämrade säkerhetsläget i Afghanistan och vad det kan innebära för de asylsökande i Sverige som får avslag och ska åka tillbaka. De understryker att de inte vill att enskilda asylbeslut åter ska bli en fråga för politiken eller att den nuvarande beslutsordningen ska ändras, men de lägger ändå fram krav och förslag.

Vill pausa

Liberalerna och Centerpartiet vill att Migrationsverket pausar utvisningarna. Kristdemokraterna har inte krävt någon paus men anser att fler afghaner borde få stanna och att det skulle vara möjligt om de tidigare reglerna om särskilt ömmande fall återinfördes. När riksdagen förra året behandlade den nya, tillfälliga, treåriga asyllagstiftningen ville KD, C och L ha kvar ventilen för särskilt ömmande fall.

Morgan Johansson ser inget skäl till att stoppa utvisningarna. Det har funnits uppgifter om att Afghanistan vill lämna avtalet med EU om återtagande och flyktingministern i landet har skrivit ett brev riktat till EU-länders ambassader om det. Morgan Johansson hävdar att flyktingministern var emot avtalet från början och att den afghanska regeringen som helhet håller fast vid avtalet.

– Avtalet gäller, säger han.

Migrationsverket kom för två veckor sedan med en ny analys över läget i Afghanistan. Enligt den har säkerhetsläget försämrats och befaras göra det ytterligare. Verket räknar med att först efter sommaren komma med ett dokument som har större inverkan på vilka beslut som tas, ett uppdaterat så kallat rättsligt ställningstagande.

TT

Följ ämnen i artikeln