Alliansen förbi de rödgröna

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2010-06-28

Stockholm. Moderaterna går framåt - och regeringspartierna har skaffat sig ett försprång framför den rödgröna oppositionen i Synovates väljarbarometer i maj.

Alla fyra regeringspartierna har ökat sedan april medan de tre oppositionspartierna förlorat stöd. Men avståndet mellan blocken, 1,8 procentenheter, är för litet för att vara statistiskt säkert.

Sverigedemokraterna skulle dessutom inte komma in riksdagen om det vore riksdagsval i dag efter att ha förlorat sympatier.

Så här säger valforskaren och professorn i statsvetenskap Sören Holmberg om den färska Synovateundersökningen:

– Min tolkning är att det som påverkat är den debatt som vi har haft efter det att oppositionen har preciserat sig lite mer om vad den vill göra i olika ekonomiska frågor. Det är lite svårare nu att önsketänka om vad oppositionen skulle vilja. Det andra är den nya grekiska krisen som också har satt fokus på den svenska regeringens krishantering, den har plusvärden.

Men alliansen hade även en, om än mycket knapp, ledning i Synovates undersökning för ett år sedan.

– Nu leder Alliansen lite tydligare, säger Sören Holmberg till TT.

Andra undersökningar har visat ledning för de rödgröna.

– Så det är ett jämnt läge mellan de två blocken.

I maj skulle 31,8 procent rösta på Moderaterna, en uppgång med tre procentenheter som är statiskt säkerställd.

32,5 procent skulle rösta på Socialdemokraterna - den sämsta resultatet på fem år liksom under Mona Sahlins tid som partiledare. S har tappat 2,6 procentenheter.

Totalt får regeringspartierna M, FP, C och KD 48,3 procent av väljarsympatierna, en ökning med 5,2 procentenheter, medan S, V och MP tillsammans går ner 4,7 till 46,5 procent. MP:s uppgång förefaller bruten och partiets väljarandel är den lägsta sedan oktober i fjol.

Moderaternas partisekreterare Per Schlingmann gläds åt den senaste mätningen.

– Men ännu har inte en enda väljare röstat. Valet i höst är väldigt öppet. Det har skett en kraftig opinionsförskjutning på senare tid och det beror på att väljarna nu har två politiska alternativ att ta ställning till.

Enligt Schlingmann är det främst alliansens jobbpolitik och ekonomiska politik som uppskattas av väljarna.

– Det är samtidigt en mycket tydlig misstro mot den politik som de rödgröna presenterat - högre bensinskatter, sämre förutsättningar att leva på landsbygden och en skattechock i Stockholm. Jag tror att deras förslag om fastighetsskatten har stor betydelse.

– Mona Sahlin har gått från att lova guld och gröna skogar till att tvingas presentera en konkret politik. Det får konsekvenser, säger Schlingman.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan tycker inte att man bör dra för stora växlar på mätningen.

– Det är precis så öppet och jämnt som vi hela tiden har sagt att det ska bli fram till valet. Till syvende och sist är det vår politik för fler jobb, som ställs mot en fortsatt politik som ger ökade klyftor, som kommer att avgöra valet, säger Baylan.

2 690 personer intervjuades i mätningen Sydsvenskan och Dagens Nyheter publicerar på fredagen.

TT

Följ ämnen i artikeln