Varningssignaler föregick vargattack

Uppdaterad 2019-07-03 | Publicerad 2016-09-30

Brott. Vargar bet besökare och nafsade i kläder, långt före attacken 2012 då en djurskötare dödades.

Åklagaren hävdade under rättegången att Kolmårdens djurpark borde sett varningssignalerna.

Utanför sal ett i Norrköpings tingsrätt sitter en man och gråter tyst. Han är i 60-årsåldern, med vitt hår och väderbitet ansikte. Kroppen skakar när tårarna strömmar ner för kinderna.

Inne i rättssalen pågår förhandlingar bakom stängda dörrar. Rätten går igenom ett obduktionsprotokoll där det fastslås att en kvinnlig djurskötare den 17 juni 2012 dödats av vargar i ett hägn på Kolmårdens djurpark. Skötaren är mannens dotter.

Enligt förundersökningen var hennes kropp så svårt sargad att djurskötarens kollega inte omedelbart kunde avgöra att det var en människa hon hittade på marken inne hos vargarna.

– Alla arbetsmiljöbrott är tragiska olyckor. Men det som vi har siktat in oss på är att Kolmården hade möjlighet att förebygga en sån här olycka. Då är det väsentligt att ta reda på om det fanns några varningssignaler innan det här inträffade, säger åklagaren Jan Olof Andersson till TT efter rättegångens första dag.

Fanns varningar

Tillsammans med sin kollega Linda Schön har han ägnat dagen åt att försöka övertyga tingsrätten om att det fanns varningssignaler. Gott om dem.

Åklagarna har visat upp en mängd dokument som beskriver incidenter med Kolmårdens vargar. De har även visat på flera varningar från Arbetsmiljöverket, som redan 2010 fastslog att säkerhetsarbetet i djurparken var bristfälligt.

Åtalade i det uppmärksammade målet är Kolmårdens djurpark och Mats Höggren, tidigare zoologisk chef på parken. Hans försvarare menar att vad som hände i varghägnet inte var brottsligt utan att betrakta som en olyckshändelse.

Ingen förutsåg

– Det här är en tragisk olycka. Ingen vid den tidpunkt när det här inträffade förutsåg att något sådant här skulle kunna hända. Och det grundade man på mer än 30 år av ensamarbete med vargar, säger försvarsadvokaten Johan Eriksson.

När den dödliga attacken inträffade befann sig den kvinnliga skötaren ensam inne i varghägnet. Hon hade med sig en mobiltelefon, men ingen komradio. När vargarna tuggade sönder hennes telefon hade hon därför ingen möjlighet att tillkalla hjälp.

Att djurskötarna arbetade ensamma inne hos vargarna var rutin på Kolmården och det är någonting som åklagarna riktar stor uppmärksamhet mot.

Ändrade rutiner

Det är också ett arbetssätt som djurparken slutade med direkt efter dödsfallet i varghägnet. I dag finns inte längre det populära programmet Närkontakt varg. All kontakt med varg sker i dag genom en barriär.

Trots det vill Christer Fogelmarck, vd för företaget som äger Kolmårdens djurpark, inte tillstå att de tidigare rutinerna förde med sig en säkerhetsrisk.

– Det som gällde fram till olyckan var att vi bedömde det som riskfritt. När vi nu har haft en allvarlig olycka, där en medarbetare omkommer under omständigheter som inte är helt klarlagda, inkommer det i vårt arbetsmiljöarbete att omvärdera våra rutiner, säger han.

TT

Följ ämnen i artikeln