Havsbaserad vindkraft drabbad av perfekt storm

Publicerad 2023-12-08

Inflation, högre räntor och leveransproblem har ställt till det för bolag som vill bygga havsbaserad vindkraft.

– Det är den perfekta stormen, sa nyligen Vattenfalls chef för vindkraft, Helene Biström.

Men Storbritannien lockar nu med ett högre, garanterat elpris.

Högre räntor och högre priser på till exempel betong slår mot alla som vill bygga nya kraftverk, både kärnkraft och vindkraft. Den havsbaserade vindkraften har dessutom drabbats av flaskhalsar.

– Underleverantörerna kan inte leverera tillräckligt med material, till exempel turbiner, rotorblad och fundament, på grund av hög efterfrågan, säger Tomas Hallberg vid intresseorganisationen Svensk Vindenergi.

Det har lett till kraftigt stigande priser.

I somras drog Vattenfall i handbromsen. Bolaget pausade vindkraftsprojektet Norfolk Boreas i Storbritannien på grund av att leverantörernas kostnader hade stigit uppemot 40 procent.

Att lägga projektet på is kostade Vattenfall mer än 5 miljarder kronor i nedskrivningar.

Vind är annars en lönsam affär för Vattenfall. Vindkraft, främst havsbaserad, stod för nästan hälften av Vattenfalls underliggande rörelseresultat i fjol.

Men danska Ørsted går vidare med sitt brittiska projekt Hornsea 3. Ett uppdrag som bolaget vann samtidigt som Vattenfall vann auktionen för Norfolk Boreas.

– Vi utvecklar fortfarande Hornsea 3, även om vi inte har fattat det slutgiltiga investeringsbeslutet än, säger Magnus Demervall, som är sansvarig för Ørsteds samhällskontakter i Sverige.

Havsbaserade vindkraftverken i Lillgrund vindkraftspark söder om Öresundsbron.

Garanterat pris för kärnkraft och vind

Storbritannien lockar investerare att bygga kraftverk genom att utlova ett garanterat, framtida elpris, både för kärnkraft och havsbaserad vindkraft. Något som de brittiska konsumenterna får betala via elräkningen.

När det gäller de två kärnkraftsreaktorer som håller på att byggas i Hinkley Point ska de få motsvarande 1,26 kronor per kilowattimme, kWh, för sin el. Ett pris som är räknat på 2012 års brittiska priser och sedan ska räknas upp med inflationen.

Medan Vattenfall skulle ha fått runt hälften, 54 eller 57 öre per kWh, för Norfolk Boreas, räknat på samma sätt. I alla fall att döma av resultatet av de auktioner som Storbritannien gjorde för vindkraft i fjol sommar, när Vattenfall vann det här projektet.

– Vi kommenterar inte resultaten för enskilda projekt, säger Johan Sennerö, pressekreterare hos Vattenfall.

Byggarbetsplats vid kärnkraftverket Hinkley Point C i England.

Britterna höjer vindpriset

Men nyligen meddelande Storbritanniens regering att den kommer att höja det garanterade priset för ny havsbaserad vindkraft i sin nästa auktion med 66 procent, eftersom den senaste auktionen misslyckades.

– Nästa brittiska auktion på havsbaserad vind kommer snarare att landa i intervallet 60-70 öre per kilowattimme, säger Tomas Hallberg vid Svensk Vindenergi.

Och Vattenfall är övertygad om att havsbaserad vindkraft har en framtid.

– Vi tror, liksom alla andra, verkligen på en marknadsstabilisering. För havsbaserad vindkraft är här för att stanna, sa Helene Biström nyligen på bolagets kapitalmarknadsdag.

– Det är ett kostnadsmässigt mycket konkurrenskraftigt sätt att faktiskt distribuera en stor mängd prisvärd, ren, säker energi i Europa, fortsatte hon.

Helene Biström, Vattenfalls chef för vindkraft.

Vattenfall driver flera vindkraftprojekt, även om bolaget i många fall inte har fattat något investeringsbeslut.

I helgen beslutade 118 länder att trefaldiga världens förnybara energi till 2030, vid det pågående klimattoppmötet COP28 i Dubai.

– Framtiden ser ljus ut. Även om vi är mitt i inflation och pressade affärscase i vissa projekt just nu, så är det inget som kommer att stoppa havsbaserad vind långsiktigt, säger Magnus Demervall på Ørsted.