Kock: "Så ser inte restaurangbranschen ut"

Uppdaterad 2019-07-12 | Publicerad 2017-02-02

Mat. Årets kock är fortsatt en manlig historia.

Det kvinnliga kocknätverket Take Over hoppas på en förändring på flera plan.

– Nästan alla är vita och nästan alla är män - så ser inte restaurangbranschen ut, säger kocken Linn Söderström.

På den stora scenen i Malmö Arena gör åtta manliga kockar upp om den åtråvärda titeln Årets kock. Precis som i 26 av 34 tidigare finaler är startfältet helt manligt. Sedan starten har endast elva av totalt 236 finalister varit kvinnor och Kristina Pettersson är fortsatt ensam om att ha vunnit SM i professionell matlagning. Det hände 1988.

– Men det håller på att ske en förändring och vi ser det i tävlingen. Sakta men säkert är det ju fler och fler kvinnor som tävlar, säger Hanna Halpern, vd för Årets kock.

"Fanns ett tomrum"

Numera är runt 13-15 procent av de cirka 110-120 tävlingsbidragen inskickade av kvinnor. Trots det lyser kvinnor med sin frånvaro i finalen.

– Men det är väl så att de inte är tillräckligt bra ännu för att komma till final. Men det är på gång - om fem år tror jag inte att den här frågan kommer att ställas, säger Hanna Halpern.

Framför allt är saker på gång utanför tävlingsvärlden i Sverige. I början av 2015 uppstod det kvinnliga kocknätverket Take Over efter ett gästspel på Stockholmskrogen 19 Glas.

– Vi märkte att det fanns ett tomrum som vi fyllde med den middagen - det blev som ett nätverk som vi inte har haft tidigare, säger Linn Söderström, frilanskock och tillsammans med kollegan Lisa Lönner Pulkkinen initiativtagare till nätverket.

Nu är 150 kockar med i Take Over och medlemmar har lagat sina menyer på erkända restauranger över hela landet. Framför allt vill nätverket att det ska vara ett fokus på maten - inte kockens kön.

– Vi vill göra det här för att slippa prata om kön någon gång i framtiden. När kockar blir intervjuade ska de få prata om sin mat. Nu får de ofta frågan om hur det är att jobba med män, säger Linn Söderström.

"Mer raka i ryggen"

På kort tid har Söderström märkt att nätverkets existens har fått stor effekt.

– De flesta blir lite mer raka i ryggen och får bättre självförtroende när de har varit med. Många har tagit karriärsteg eller blivit värvade till något annat ställe efter att de har synts i andra sammanhang, säger Linn Söderström.

Hur det ska bli fler kvinnor i finalen av Årets kock är däremot en komplex fråga, menar hon. Tävlingsformatet i sig är väldigt traditionellt.

– Alla kockar som är här är ju jätteduktiga och det är även alla tidigare vinnare, men jag skulle vilja se en större spridning i allmänhet. Både vilka smaker som kommer fram, vilken mat som är okej att tävla med, men även vilka kockar som faktiskt tävlar. För så här ser inte restaurangbranschen ut, säger Linn Söderström.

TT

Följ ämnen i artikeln