Förskolestart varierar stort i landet

Publicerad 2017-05-17

Barnomsorg. I Skellefteå är barnen lite mer än ett år gamla när de skrivs in i förskolan, i Mellerud är de närmare tre år. Skillnaderna är alltså stora och kommunerna själva pekar på flera orsaker.

Föräldrar har rätt till förskoleplats för sitt barn från det att barnet fyllt ett år. Men det är långt ifrån alla föräldrar som kan eller vill skola in sin ettåring.

Statistik som Skolverket tagit fram åt TT visar att medianåldern vid inskrivning i stället är 17 månader, alltså ett år och fem månader. Spannet sträcker sig från 15 till 34 månader.

Skellefteå hör till de 14 kommuner i landet med den lägsta medianåldern, alltså 15 månader.

– Vi har en väldigt låg arbetslöshet bland kvinnor. Det tror jag definitivt är den viktigaste orsaken. Arbetslösheten är låg även bland männen, men av tradition är ju mammor hemma mer med barnen. Dessutom har vi en lättillgänglig och bra förskoleverksamhet som föräldrarna litar på, säger förvaltningschef Anders Bergström vid kommunens skol- och kulturkontor.

Nyanlända barn

I Mellerud i Dalsland väntar föräldrarna med förskola tills barnet är 34 månader gammalt - den högsta medianåldern i landet. Även här kan läget på arbetsmarknaden spela in:

– Kanske beror det på att föräldrarna inte fått arbete och avvaktar med förskoleplats. Arbetslösheten är relativt hög i kommunen, säger förvaltningschef Anders Pettersson.

En annan orsak är att kommunen tagit emot många nyanlända familjer, vilket innebär att förskolan fått nya barn i hela ålderspannet 1-5 år.

Jobbar skift

Småländska Uppvidinge har också tagit emot många nyanlända i relation till sin befolkning, vilket delvis förklarar en förskoledebut vid 33 månader. Men återigen, föräldrarnas jobb väger också in.

– I Uppvidinge arbetar en stor andel i industrin och är alltså skiftarbetande. Det kan innebära att föräldrarna har skift som går omlott, och att de ordnar barnomsorgen själva eller med hjälp av släktingar, säger förvaltningschef Mikael Falk.

Familjedaghem

I Vansbro i Dalarna är barnen i regel 22 månader gamla när de börjar i förskolan. Endast drygt en fjärdedel (27 procent) av ettåringarna finns i förskolan, den lägsta andelen i landet. Förklaringen är att föräldrarna efterfrågar annat.

– Vi har väldigt många barn inskrivna i pedagogisk omsorg, det som förr kallades dagmamma. De barnen syns ju inte i statistiken, men verksamheten står på egna ben och är väl sedd, förklarar verksamhetschef Marit Andersson.

Frågan många föräldrar brottas med är vad som är bäst för barnet - tidig eller sen start. Men någon given optimal ålder för inskrivning finns inte, konstaterar undervisningsråd Magdalena Karlsson vid Skolverket:

– Det beror på vilket barn det är. En del är jätteberoende av kontakter utanför hemmet, medan andra är på ett helt annat sätt. Det beror naturligtvis också på kvalitén på förskolan, vilken kompetens och utbildning personalen har och vilka förutsättningar de har att möta varje barn.

TT