Hårda förhandlingar om kärnkraften

Publicerad 2016-02-04

Politik. Regeringen ska ta fram kärnkraftens kostnader och utmaningar till nästa möte med Energikommissionen i mars.

Det blev resultatet av torsdagens sammanträde. Men Moderaterna är inte nöjda.

– Det är bra att man tar fram en sådan här pm. Men jag hade förväntat mig mer. Det krävs konkret politisk handling. Vi har krävt sänkt effektskatt, men vi vet ännu inte vad regeringen vill, sade Moderaternas talesperson Lars Hjälmered till TT.

– De har ännu inte presenterat några som helst konkreta förslag, sade han.

Energiminister Ibrahim Baylan (S) sade att uppdraget handlar om att ta fram kostnader och utmaningar för alla energislag för att kunna göra en jämförelse.

Skötas seriöst

– Om man ska sköta det här på ett seriöst sätt så måste vi ha fakta på bordet. Sen kan vi ta diskussionen, sade han.

TT: Men varför kan ni inte presentera om ni vill sänka effektskatten?

– Därför att jag vill inte föregripa förhandlingarna. Ska de skötas seriöst, så måste de bygga på fakta. Sedan måsta man naturligtvis också diskutera hur skattesänkningar ska finansieras, säger Ibrahim Baylan.

Skatten på kärnkraft stod i fokus när den parlamentariska energikommissionen träffades på torsdagen för att diskutera framtidens energipolitik. Moderaterna och Liberalerna kräver att effektskatten ska sänkas och på sikt avskaffas.

Het fråga

Frågan har blivit het efter kraftbolagens uttalanden om att flera reaktorer måste stängas i förtid på grund av bristande lönsamhet. Effektskatten, som höjdes förra året, och lågt elpris anges som huvudorsakerna.

Ett energibesked från regeringen på torsdagen var att man beslutat att förlänga den så kallade effektreserven till 2025. Effektreserven sätts in om elanvändningen blir större än tillgången till el.

Effektreserven är en försäkringslösning som ska säkerställa att elnätet är stabilt när elanvändningen är hög. Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att miljökrav ska ställas i upphandlingen. Bakgrunden är kritiken mot att effektreserven bestått av oljeeldade produktionsanläggningar.

TT

Följ ämnen i artikeln