Vintertid dåligt för barns hälsa

Uppdaterad 2016-10-27 | Publicerad 2014-10-24

Stockholm. Snart är det dags att vrida tillbaka klockan. Men att leka med timmarna på det här sättet kan vara skadligt för folkhälsan. Framför allt drabbas barnen av vintertiden, anser forskare.

Forskarna, verksamma vid London School of Hygiene & Tropical, har analyserat data hur 23 000 barn i åldrarna fem till 16 år rör sig beroende på vilken årstid det är. Barnen, som bar accelerometrar, kom från nio olika länder, dock inte Sverige.

Det visar sig att barn rör sig i snitt 15-20 procent mer under sommarhalvåret, jämfört med vintern.

Inget konstigt med det, men även omställningen från sommar- till vintertid påverkar hur barn rör sig. För 439 av barnen fanns nämligen uppgifter direkt före och efter det att tiden flyttades fram på våren. Barnen blev genast mer aktiva.

Skillnaden var inte stor, men forskarna hävdar ändå att sommartiden bör permanentas. Enligt deras beräkningar skulle barns rörlighet öka från 33 till 35 fysiskt aktiva minuter per dag.

– Det låter kanske inte mycket, men det är inte trivialt i förhållande till den totala aktivitetsnivån. Den här studien är det hittills starkaste beviset för att dagsljuset har betydelse för barns aktivitet under sen eftermiddag och tidig kväll, säger Anna Goodman, en av forskarna bakom studien, till BBC News.

TT

Följ ämnen i artikeln