MP säger nej till flyktingamnesti

Publicerad 2016-05-14

Politik. Frustrationen över flyktingpolitiken plågar Miljöpartiet. Men förslaget om en flyktingamnesti röstades ned på partiets kongress i Karlstad. Kraften ska läggas på att bygga ut flyktingmottagningen.

Medan Sverige laddade för Eurovisionsfinal debatterade Miljöpartiet flykting- och fredspolitik på sin kongress i Karlstad. En fråga som väcker känslor i partiet efter höstens skärpta flyktingpolitik.

Många tunga lokalavdelningar och Grön ungdom stod bakom ett förslag om flyktingamnesti för gömda och papperslösa, något som partiledningen sade blankt nej till. En flyktingamnesti skulle gå på tvärs mot den rödgröna regeringens ambition att den som får avslag på sin asylansökan ska lämna landet.

– Jag tror att vi nu behöver lägga all vår kraft på att förbättra mottagningskapaciteten, sade Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson.

– Jag tror att frågan om en flyktingamnesti bara skulle lägga mer arbete på Migrationsverket och ta resurser från dem. Ingen annan organisation driver detta och det finns inget parlamentariskt stöd för det.

Fel signaler

I stället för en flyktingamnesti vann en kompromiss mellan partistyrelsen och ombuden, som innebär att MP ska verka för att mer humana övergångsregler införs när den tillfälliga flyktinglagen upphävs. Dessutom vill MP att vistelsetiden i Sverige ska väga tungt när asylprövningen görs.

Exempelvis Malmös ombud anser att det är fel tid för en flyktingamnesti.

– Vi ser att vi har ett bra arbete igång till exempel med att utöka och utveckla kapaciteten i mottagandet. Vi tror att det är den vägen vi måste gå. Vi tror att det skulle sända helt fel signaler nu, säger Måns Berger, ombud från Malmö till TT.

Vite bakslag för MP-ledning

Partistyrelsen åkte också på ett bakslag. Kongressen röstade med liten marginal ja till att kommuner som vägrar ta emot flyktingar ska kunna dömas att betala vite.

Trots att värdlandsavtalet med Nato inte fanns med på dagordningen, passade flera ombud på att markera sitt motstånd mot att MP i regeringen står bakom detta och uppmanade riksdagsledamöterna att rösta nej när frågan kommer upp senare i maj. Även när ombuden fick tillfälle att fråga ut riksdagsledamöter och statsråd under lördagen fanns många kritiska frågor om avtalet.

En lång rad miljöpartister står också bakom ett förslag om att inrätta ett fredsdepartement och en fredsminister. Men den frågan avgörs först på söndagen.

TT

Följ ämnen i artikeln