Fler tar ut p-piller efter reform

Publicerad 2017-04-17

Medicin. Användandet av p-piller bland tjejer under 21 år har ökat rejält sedan regeringen gjorde dem gratis vid årsskiftet.

– Publiciteten kring det här kan ha ökat intresset bland unga, säger E-hälsomyndighetens utredare.

Den 1 januari 2017 genomförde regeringen en ändring i lagen om läkemedelsförmåner, vilket gjorde att kvinnor upp till 21 års ålder nu får gratis p-piller. P-piller subventionerades redan tidigare på lokal nivå, där olika landsting varit mer eller mindre generösa med subventionerna.

Under det första kvartalet 2017 plockade kvinnor under 21 år ut 78 281 förpackningar med hormonella preventivmedel. Det är en ökning med 20 procent jämfört med första kvartalet 2016, visar siffror från E-hälsomyndigheten.

– Man kan nog påstå att det här gjort att fler unga kvinnor använder p-piller nu. Man kan väl gissa att bara publiciteten kring det här har gett ett ökat intresse bland unga. Det har ju hörts en hel del, säger Christian Örtendahl, utredare på E-hälsomyndigheten.

Högre ökning i norr

Procentuellt sett var ökningen allra störst i de nordligaste länen. I Västerbotten var ökningen 113 procent och i Norrbottens län 205 procent, trots att länet redan hade långtgående subventioner.

Lisa Lindqvist är barnmorska på Ungdomshälsan i Umeå. Hon ser statistiken som ett bevis för att fler ungdomar väljer att skydda sig överlag.

– Det är ju inte så att alla ungdomar i Västerbotten har börjat ha mer sex. Vi ser till exempel att spiralen också ökar i användandet och det är den vi rekommenderar. Vissa känner att spiralen är lite läskig, och andra pratar hellre spiral eftersom man vet att man kommer glömma att ta pillret. I slutändan blir det ett samtal med barnmorskan, säger hon.

– Det här kan väl handla om att det blir mer tillgängligt. Det blir lättare att ta steget när det är gratis och det är inte alla ungdomar som har så mycket pengar.

Krav på regeringen

Syftet med reformen har varit att minska antalet oönskade graviditeter. Kritik har dock framförts mot att lagändringen inte varit tillräckligt långtgående. Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, vill se gratis p-piller för alla kvinnor upp till 25 års ålder redan i höstbudgeten.

– Det är väldigt glädjande att användningen går upp och vi välkomnar den här reformen. Men den måste förlängas till 25 års ålder. Man ser att sådana här insatser gör jättestor skillnad för aborttalen, och jag förstår inte varför regeringen och Gabriel Wikström inte agerar kraftigare, säger Kristina Ljungros, förbundsordförande i RFSU.

Vill utreda samband

Folkhälsominister Gabriel Wikström (S) tycker att ökningen är positiv, men vill utreda sambanden innan han är beredd att diskutera en höjning av åldersgränsen för subventionen.

– Det är för tidigt att säga om det här beror på reformen, eftersom det också skett ökningar i landsting där det redan funnits kraftig subventionering. Men vi har sett i landsting som Norrbotten att det varit effektivt för att få ner de oönskade graviditeterna. Det är för tidigt att gå in i en sådan diskussion nu, vi vill att sambanden utreds först, säger han.

Statens kostnader för läkemedelsförmånen ökade med 7,5 miljoner kronor på grund av gratis p-piller under det första kvartalet. När reformen lanserades räknade regeringen med en ökad årlig kostnad på 27 miljoner kronor.

TT

Följ ämnen i artikeln