Alliansen kräver mer polis i Husby

Uppdaterad 2016-06-17 | Publicerad 2016-05-26

Politik. Fler poliser och kännbara straff för att kasta sten på och hindra polis, ambulans och brandmän i deras jobb. Alliansen hade ett kantigt paket med sig när de gemensamt kände hastigt på verkligheten i Husby, en så kallad problemförort.

– Jag är övertygad om Sverige behöver minst 2 000 fler poliser när vi har områden som Husby där tryggheten inte går att säkra och knark säljs på öppen gata, säger Moderatledaren Anna Kinberg Batra efter en kort rundvandring i Husby centrum, åtföljd av sina tre allianskollegor, tiotalet poliser och dubbelt så många journalister.

Stenkastning mot poliser, bland annat, har åter resulterat i svarta rubriker om förorten och Centerledaren Annie Lööf, Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor och Liberalernas Jan Björklund löser av varandra med att tala om att det är "oacceptabelt" att hindra blåljuspersonalen.

– Vi kan inte acceptera att man kastar sten på polisen bara för att man är arbetslös, säger Björklund och återkommer flera gånger till att "samhället måste agera med stränghet".

Två miljarder

Alliansen vill se satsningar för drygt två miljarder kronor fram till 2020. Av det ska 1,7 miljarder gå till minst 2 000 fler poliser. Straffen ska också skärpas för "angrepp på väsentliga samhällsfunktioner och hindrande av utryckning". En ny brottsrubricering bör införas - våld mot alarmeringspersonal.

Behzad Roodechi, som bott i Husby i 17 år men som flyttade för några år sedan, säger att han också tycker att polis och räddningstjänst ska slippa stenar. Men fler poliser och hårdare straff är inte lösningen på allt.

– De ungdomar det gäller har redan problem, de bryr sig varken om polis eller straff. Problemet är inte ungdomarnas eller polisens fel, säger han och lägger till att det handlar om hopp och framtidstro.

– Den enskilde har sitt ansvar, det finns så mycket möjligheter. Men någon måste ta tag i det.

Tålamod krävs

Polisen Caroline Lundin, gruppchef med fyra år i området, ser straffskärpningar som ett steg, men också att poliserna som arbetar i utsatta områden får tid att vara där.

– Vi har en hel del poliser som vill vara här, men det dras mycket i oss för att vi ska göra annat. Man måste bestämma sig för vad som är viktigt, säger hon.

Tålamod och långsiktighet ger tillit och förtroende hos boende och näringsidkare, enligt henne.

TT: Vad det är som är bra med Husby?

– Du kan aldrig hitta ett område där det finns så många eldsjälar. Alla som jobbar här, i skolan, i polisen, i tunnelbanan, det är eldsjälar. Andra orkar inte att jobba här över tid, säger Caroline Lundin och talar om att också mötas av värme och kärlek mitt i det hårda.

TT