Falska svar om kycklingens ursprung

Publicerad 2017-01-15

Livsmedel. Var köttet i kycklingspetten i delikatessdisken kommer ifrån är inte lätt att få svar på.

På direkt fråga uppgav många butiker Sverige, enligt en undersökning.

Vid närmare kontroll visade det sig att kycklingen i de flesta fall var thailändsk.

– Att man säger något annat än var köttet verkligen kommer ifrån, det är väldigt allvarligt. Oavsett om det är medvetet eller inte så är det en falsk uppgift. Sådant ska butikerna självfallet veta, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på den ideella organisationen Sveriges konsumenter.

Branschorganisationen Svensk fågel har undersökt var köttet i kycklingspetten i butikernas delikatessdiskar kommer från. Ansvarig för delikatessdisken eller annan medarbetare i disken har tillfrågats. I de flesta samtal gavs först svaret att kycklingspettens ursprung var Sverige. Men när medarbetaren ombads dubbelkolla visade det sig i merparten av fallen att ursprunget var ett helt annat - oftast Thailand.

Inget lagkrav

Bara 5 av 71 tillfrågade butiker hade kycklingspett med svenskt ursprung i sina delikatessdiskar.

Det finns inget lagkrav på butikerna att märka ut ursprung när det gäller färdigmat eller kött som exempelvis värmebehandlats, kryddats eller marinerats. Därför är tydlighet i kommunikationen av stor vikt, anser Jan Bertoft.

– Vi vet att allt fler är intresserade av ursprung, inte minst med anledning av diskussionen om antibiotikaresistens, säger han.

Regeringen arbetar inte aktivt för att lagstifta om ursprungsmärkning på produkter som färdigmat utan ser hellre att butiker och företag märker sina livsmedel med ursprung frivilligt.

Bakteriefara

Men Sveriges konsumenter tycker att kravet på ursprungsmärkning borde gälla alla produkter.

– Egentligen är det obegripligt att man inte måste ange var köttet kommer ifrån bara för att man kryddar eller mal det, säger Jan Bertoft.

Det är normalt inte farligt att äta kött från djur som behandlats med antibiotika. Problemet är istället att en vidlyftig användning bidrar till spridningen av resistenta bakterier till både djur och människor.

– Det är ett megaproblem. Redan dör 25 000 personer varje år i Europa till följd av antibiotikaresistens, säger Jan Bertoft.

Både Ica och Coop beklagar i skriftliga kommentarer om kunder fått fel information om ursprunget.

TT

Följ ämnen i artikeln