MP plågat av kompromisser och kriser

Publicerad 2016-04-24

Politik. Flera ledande MP-företrädare kräver en uppstramning av partiet efter den senaste tidens turbulens. Men det planerade krismötet dröjer.

Den verkliga huvudvärken för partiet är kompromisserna man tvingats till i regeringen, enligt statsvetaren Marie Demker.

Några timmar innan en planerad telefonkonferens skulle inledas fick de inbjudna distriktsordförandena och förtroenderåden ett mejl om att mötet skjutits upp. Anledningen: risken för avlyssning, enligt SVT Nyheter.

– Någon har skickat koderna (för telefonmötet) vidare till media, och det kanske inte är så bra om man nu vill prata i lugn och ro, bekräftar MP:s distriktsordförande i Västerbotten, Rickard Hansson, för TT.

Beredda på diskussion

Flera företrädare hade förberett sig på att framföra sina åsikter om hur partiets ska gå vidare efter krisen.

– Det allvarligaste är att MP:s grundläggande värderingar har kunnat ifrågasättas. Det har inte blivit tydligt för allmänheten vad Miljöpartiet står för, säger Fredrik Hanell, distriktsordförande i Skåne.

Han pekar särskilt ut hanteringen av fallet med partistyrelsekandidaten Yasri Khan, som hoppade av efter att det uppmärksammats att han inte skakar hand med kvinnor.

– Där har man inte från partiets sida kunnat ta den här målkonflikten när det gäller mångfald och jämställdhet, säger Hanell.

"Löpsedelsdiskussion"

Distriktsordföranden i Uppsala, Robert Damberg, efterlyser en uppstramning av interna rutiner. Andra menar snarare att kritiken mot MP varit överdriven och orättvis.

– Det har blivit en ganska ytlig löpsedelsdiskussion om det som varit, säger Anna Bodjo, MP-språkrör i Kalmar.

Karin Svensson Smith, riksdagsledamot, ger i en intervju för Dagens industri intryck av att sakna förtroende för Åsa Romson. På frågan om förtroendet för de två språkrören svarar hon: "Gustav Fridolin har tillfört mycket och har mer att ge".

När TT frågar samma sak säger hon:

– Nej, jag vill inte svara på den frågan. Vi måste ha en omstart, och vad det betyder för förändringar vet jag ännu inte.

Riskabel strategi

Kompromisserna om flyktingmottagande och Vattenfalls tyska kolgruvor är långt värre för Miljöpartiet än den senaste tidens kris, anser statsvetarprofessorn Marie Demker.

– Om Miljöpartiet skulle lämna regeringen - vilket jag verkligen inte tror - så är jag övertygad om att det sker på grundval av flyktingpolitiken och miljöpolitiken, inte på grund av en sådan här diskussion om sätt att hälsa eller om man umgås med extremister på middagar, säger hon.

Att strama upp partiet kan vara riskfyllt, anser Demker.

– Den svåra frågan för partiledningen är att inte gå så hårt åt den egna partiorganisationen, medlemmarna och aktivisterna att man tappar trovärdigheten som det öppna parti som MP faktiskt är.

TT

Följ ämnen i artikeln