Löfven redo lyssna på alla förslag

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2015-10-14

Politik. Som väntat är flyktingkrisen i fokus i partiledardebatten i riksdagen.

Statsminister Stefan Löfven sträcker ut samarbetshanden och säger att han är villig att lyssna på alla förslag.

Men Moderatledaren Anna Kinberg Batra inleder med att gå till attack mot statsministern. Hon konstaterar att Sverige är på fel väg.

– För det har Stefan Löfven ett ansvar, men han tar det inte, säger hon.

Kinberg Batra pekar på att sjuktalen ökar, att allt fler fastnar i utanförskap, att grova våldsbrott och kriminella uppgörelser sker i våra städer och att Ryssland rustar upp. Hon anklagar Stefan Löfven (S) för att föra en felaktig politik, att fördjupa problemen i stället för att ta sig an dem.

Redo att lyssna

Men statsministern har en mer försonlig ton i sitt anförande. Han hänvisar till att regeringen inom kort ska samtala med oppositionen om flyktingkrisen.

– Jag är redo att lyssna på alla förslag. Ingen partiprestige får komma före. Sverige står inför enorma utmaningar och då ska vi också visa på styrkan i ett sammanhållet i Sverige, säger Löfven.

Han redogör för regeringens åtgärder för att möta flyktingkrisen, till exempel fler enkla boenden, som tält, skärpt inre utlänningskontroll, mer effektiva avvisningar för dem som inte får uppehållstillstånd. Han pekar också på förslag inom integrationspolitiken.

– Men det behövs mer, säger Löfven.

Anna Kinberg Batra efterlyser säkra gränser, tillfälliga uppehållstillstånd, att de som får nej ska lämna Sverige och att kostnadskontrollen måste vara hårdare. Kinberg Batra vill även se över ersättningsnivåerna för asylboende.

– Det är uppenbart att situationen inte är hållbar och att regeringen inte har kontroll, säger hon.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson pekar på att det kommit nästan 10 000 flyktingar de senaste sju dagarna. Han ser ett stort hål i regeringens budget och undrar hur det ska finansieras.

Löfven väljer att svara med ett påpekande om Sverigedemokraternas rötter i nynazism och vit maktrörelse.

– Ni är inte emot antalet flyktingar, ni är emot flyktingar överhuvudtaget, säger statsministern.

Han uppmanar Åkesson att slå upp ordet "empati" i en ordbok.

Annan regering?

När Jimmie Åkesson tar replik på M-ledaren nöjer han sig med att ställa en enda fråga:

– Vill Anna Kinberg Batra så snart som möjligt ha en annan regering?

Moderatledaren svarar:

– Senast 2018 vill jag leda Alliansen i regeringsställning.

Frågan är ställd med tanke på att den så omdebatterade decemberöverenskommelsen (DÖ) mellan regeringen och allianspartierna föll i fredags när Kristdemokraterna och övriga allianspartier konstaterade att den inte längre gäller. Det innebär att nya bakslag kan vänta regeringen i riksdagen, eftersom det var DÖ som skulle garantera regeringen att få igenom sina budgetar resten av mandatperioden och i praktiken stänga ute Sverigedemokraterna från inflytande och möjligheter att ställa till det för den rödgröna regeringen.

Skur av ämnen

Men debatten innehåller också en skur av andra ämnen: Bromma flygplats, jobb, skatter, jämställdhet och bostadsbrist.

– Det byggs för litet. Ett antal organ har granskat hur man skulle kunna bygga fler bostäder. Ingen av dem pekar ut bostadssubventioner, alla pekar på avreglering. Det tar längre tid att få en bostad i Stockholm än vad det tog att få en Trabant i gamla DDR, säger FP-ledaren Jan Björklund.

Löfven håller med om att reglerna ska förenklas.

– Men det är också så att vi vet att det stöd för byggnation som ni tog bort fungerade, det gav resultat. Så vad vi gör är att stimulera att bygga inte minst hyresrätter. Alla förstår vad en avreglering skulle leda till. Tror Jan Björklund att hyrorna då skulle gå upp eller ned? svarar Löfven.

TT