Expert: Mindre svängning med nya rör

Publicerad 2016-04-30

Politik. Allt fler röster höjs inom Miljöpartiet för att byta ut språkrören inför den stundande kongressen.

Men oavsett vilka som får förtroende att leda partiet ur krisen kommer de att vara pressade att visa en mer kompromisslös inställning i regeringen, säger statsvetaren Tommy Möller.

Miljöpartister och politiska bedömare tillbringar helgen i spänd förväntan på beskeden från Miljöpartiets valberedning om nomineringarna till språkrörsposterna i partiet. Sedan Gustav Fridolin och Åsa Romson ställde sina platser till förfogande är situationen oviss och under fredagen kom uppgifter om att flera distrikt inte har förtroende för de nuvarande språkrören och vill nominera nya namn.

En deadline för nomineringar är satt till söndagen.

Lovar nystart

Gustav Fridolin vill fortsätta i rollen som språkrör, men inte till varje pris. Och han är beredd att lämna uppdraget.

– Det är valberedningen som för samtalen med distrikten och kommunföreningarna och det blir de som inför kongressen ser över vilket stöd vi har. Ser man någon som har bättre förutsättningar att göra jobbet, är vi såklart beredda att lämna vidare stafettpinnen. Det är viktigare att Miljöpartiet går stärkt ur det här, säger han till Kristianstadsbladet.

Åsa Romson beskriver nystarten som "ett starkare mandat för klimat- och miljöpolitik" i ett uttalande på sin Facebooksida. Hon menar också att partiets "diskussions- och organisationsformer behöver utvecklas".

"Personfrågan ointressant"

De miljöpartister som vill se ett språkrörsbyte har lyft fram biståndsminister Isabella Lövin och finansmarknadsminister Per Bolund som möjliga efterträdare. Åtminstone Per Bolund förknippas med partiets högerflygel, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Trots det tror han inte på någon politisk omsvängning vid ett ledarbyte.

– Jag tror att personfrågan är ganska ointressant i det här läget, eftersom jag misstänker att kongressen kommer att sätta ner foten när det gäller villkoren för MP:s regeringsmedverkan. Då spelar det kanske mindre roll vem som företräder partiet, säger Möller till TT.

– Det kommer nog ställas ganska konkreta krav på att vara tuffare när det gäller partiets profilområden.

Framför allt är det i miljö- och flyktingpolitiken som kongressen kommer markera, tror Möller.

Kompromissinriktade

Isabella Lövin och Per Bolund har visserligen visat sig vara minst lika kompromiss- och samarbetsinriktade som Gustav Fridolin och Åsa Romson, menar Jonas Hinnfors, statsvetarprofessor vid Göteborgs universitet. Han lyfter bland annat fram Lövins hantering av biståndet, där hon gått med på att fortsätta använda stora summor till annat än huvudsyftet, trots att partiet kritiserade den förra regeringen för detta.

"Om det är sådan förändring deras uppbackare söker är det tveksamt om ett byte innebär någonting alls", skriver Hinnfors i en skriftlig kommentar till TT.

TT

Följ ämnen i artikeln