Så fångas solförmörkelsen på bild

Uppdaterad 2015-03-20 | Publicerad 2015-03-19

Solförmörkelse. Den 20 mars inträffar en ovanlig solförmörkelse i våra nordliga trakter.

Att titta rakt på solen är förknippat med fara - men med rätt utrustning kan vem som helst fånga fenomenet på bild.

– Man behöver inte vara proffs. Däremot måste man vara försiktig eftersom man lätt kan skada sina ögon eller sin utrustning, säger Östersundsfotografen Göran Strand.

Sedan ett par år tillbaka har han specialiserat sig på rymdfotografering och bland annat publicerats i National Geographic. När solförmörkelsen äger rum på fredag kommer han att befinna sig på plats på Färöarna, där helgens förmörkelse är total - det vill säga att månen täcker hela solen under två minuter. Uppdraget: Föreviga fenomenet för Färöarnas turistbyrå.

– Jag har fotat flera partiella solförmörkelser tidigare, men ingen total. Det blir riktigt spännande, säger han.

Speciellt filter

Att titta rakt på en solförmörkelse är inte en god idé, varken med ögonen, kikare eller kamerasökare. Särskilda solförmörkelseglasögon rekommenderas. Det väcker förstås frågor kring om och hur förmörkelsen egentligen kan fotograferas. Enligt Göran Strand är förnuft och aktsamhet det allra viktigaste för den som vill klistra in fenomenet i fotoalbumet.

Hans tips är att använda filter, gärna ett speciellt solfilter för att inte riskera ögonen, och teleobjektiv för att komma nära. Det är också viktigt att vara uppmärksam på vädrets förändringar och att testa sig fram.

Bäst vid elva

I Sverige är fredagens solförmörkelse partiell, vilket innebär att stora delar men inte hela solens yta kommer att täckas av månen, till skillnad från på Färöarna och Svalbard, där den är total. I Skåne glider månskivan in över solen vid 9.43, i norr dryga kvarten senare. Som bäst är förmörkelsen enligt experterna vid elvatiden. Nästa gång svenskarna har chans att se, eller föreviga, en lika bra solförmörkelse är inte förrän år 2039.

– Det är väldigt vackert. Så jag tycker absolut att man ska ta tillfället i akt, säger Göran Strand.

TT

Följ ämnen i artikeln