Citron och blåbär gav göteborgare segern

Uppdaterad 2018-12-21 | Publicerad 2017-10-13

Livsmedel. Rätt kombination av blåbår, fläder och citron kan leda till en mästartitel. Det vet göteborgaren Kalle Bengtsson, som i år för första gången deltog i tävlingen årets konditor.

33-årige Bengtsson vann och kan numera titulera sig svensk mästare bland konditorer. Bland annat belönades han för en tårta i tre våningar, fylld med vanilj- och blåbärsbavaroise, flädergelé och citronkräm med brynt smör. Bavaroise görs av bland annat mjölk, socker, äggulor och vispgrädde.

Själv är Kalle Bengstsson anspråkslös:

– Tävlingen hade ett naturtema, så jag valde ingredienser som jag själv tycker om - blåbär, fläder och citron - och som man förknippar med naturen.

Så här motiverade tävlingsjuryn sitt val: "Lika energifullt och vackert som virvlande löv i en höststorm, arbetade årets vinnare under hela tävlingen. Med inspiration från naturen i varje detalj, tillsammans med en sällan skådad professionalism har vinnaren fått snurr på hantverket och fångat själen i det kreativa konditoryrket."

Tävlingsdeltagarna skulle inom tio timmar skapa bakverk i tre moment: en våningstårta, tre sorters petit-fourer och en hemlig del, där det i år gällde att skapa bakelser utifrån silikonformar. Här gjorde Kalle Bengtsson en bakelse med pecannötsmousse, fylld med bland annat marsipan och kola och dekorerad med choklad, mandelmassa och krasse - allt utfört med "en alldeles särskild smaksäkerhet" enligt juryn.

Två i tävlingen, som arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, kom 29-åriga Josefin Gauffin från Borlänge. Tredjeplatsen knep 37-årige Joel Lindqvist från Malmö.

TT

Följ ämnen i artikeln