Biden: Inga bevis lämnade om kuppen

Publicerad 2016-08-24

Turkiet. Under sitt besök i Turkiet avhandlade USA:s vicepresident Joe Biden flera känsliga frågor.

En av dessa är att Turkiet vill att predikanten Fethullah Gülen, som Ankara anklagar för den misslyckade kuppen, utlämnas - men enligt Biden har inga bevis om kuppen överlämnats.

Biden förklarade att president Barack Obama inget har att säga till om i fråga om en utlämning, utan att den turkiska begäran helt är upp till en federal domstol. Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan påpekade att Turkiet redan före den misslyckade kuppen lämnat över 85 lådor material om Gülens illgärningar och att predikanten fortsätter att leda en "terrororganisation" från USA.

Biden höll med om att mycket material lämnats. Han sade att utlämningsprocessens längd beror på hur skarpa bevis som lämnas, men tillade enligt AFP:

– Hittills, till och med i går, har inga bevis presenterats om kuppen.

Bad om ursäkt

Samtidigt klargjorde Biden i mjuka ordalag att Washington inte har någon anledning att skydda någon som kan ha skadat en allierad. Han sade att USA är imponerat av hur Turkiet svarade upp på den misslyckade kuppen, att den var en attack mot Turkiets folk och att de skyldiga är terrorister. Vidare bedyrade Biden att USA:s stöd till Turkiet är orubbligt och absolut och bad om ursäkt för att inte ha besökt Turkiet tidigare, rapporterar Reuters.

De historiskt allierade länderna tycks vara ense om att relationerna måste lappas ihop. Det var en rad delikata frågor som stod på dagordningen när Biden även träffade premiärminister Binali Yildirim. Många turkar, även på högre nivå, har anklagat USA för att ha haft ett finger med i spelet i kuppförsöket i somras. Det växande USA-hatet har inte blivit bättre av att Washington inte velat lämna ut Fethullah Gülen.

– Jag förstår regeringens och folket i Turkiets starka känslor om honom. Vi samarbetar med de turkiska myndigheterna, sade Biden på en presskonferens efter att ha träffat Binali Yildrim.

Viktiga Natoallierade

Regimens massgripanden, utrensningar och demonisering av Gülenanhängare har fått USA att mana Turkiet att hålla sig till demokratiska spelregler i utredningen av kuppförsöket. Enligt Biden har turkiska tjänstemän försäkrat honom om att det kommer att ske på ett rättssäkert vis.

Jan Hallenberg, senior professor i statsvetenskap vid Försvarshögskolan, tror ändå att relationerna kommer att ha reparerats när Joe Biden kliver ombord på sitt plan för att åka vidare mot Sverige.

– Turkiet gick med i Nato 1952 och har grundat hela sin försvarspolitik kring det. Jag har väldigt svårt att se att de skulle ändra på det och gå över till ryssarna istället, säger Hallenberg och fortsätter:

– Även om Turkiet och USA är ovänner kommer de att hitta ett modus operandi, där man är överens om vissa saker och oense om andra.

TT

Följ ämnen i artikeln