Vinna eller försvinna för pressad Schulz

Publicerad 2018-01-20

Tyskland. I helgen ska Tysklands socialdemokrater rösta ja eller nej till att inleda koalitionsförhandlingar med Angela Merkels kristdemokrater. Mycket står på spel - inte bara den tilltänkta regeringen. Skulle partiledaren Martin Schulz ja-linje dömas ut återstår bara för honom att avgå, tror bedömare.

Sitta i regering under Merkel? Aldrig i livet.

Eller jo, förresten.

Lita på mig, nu kör vi.

Så skulle Martin Schulz inte helt glasklara linje det senaste halvåret kunna sammanfattas. På ett halvår har ledaren för socialdemokratiska SPD gjort en helvändning och bytt rollen som stridbar oppositionspolitiker mot den som pragmatiker med solsken i blick.

I veckan har Schulz rest land och rike runt för att övertyga gräsrötterna om förträffligheten i ytterligare fyra år med Merkel på kanslersposten och SPD som junior koalitionspartner. Det är ett svårsmält budskap för den som tog honom på orden när han för bara några månader sedan lovade att aldrig sätta sig i en sådan regering.

Hård strid i Bonn

På söndagen kommer ett delavgörande på en extrainsatt partikongress i Bonn. 600 delegater ska rösta ja eller nej till partiledningens rekommendation att gå in i formella regeringsförhandlingar med Merkels kristdemokratiska union.

Striden kan bli hård - två partidistrikt har redan avfärdat en ny storkoalition, och ungdomsförbundet Jusos driver kampanj mot en ny regering med "Mutti" vid rodret.

– Det skulle inte bli någon politik för omfördelning och social rättvisa, säger Tina Rosner, ordförande för Jusos i delstaten Sachsen-Anhalt, till TT.

Hon nämner särskilt två frågor där hon tycker att SPD fått lägga sig platt: Migrationspolitiken, där Socialdemokraterna krävt liberalare regler för anhöriginvandring, och den allmänna sjukförsäkring som partiet velat införa i stället för det nuvarande systemet med flera olika sjukkassor.

Partiledningens argument om att ta ansvar för landet ger Rosner inte mycket för.

– Ansvar kan betyda många olika saker. Det kan man ta genom att sitta i regering, men också som en stark oppositionskraft, säger hon.

Måste avgå

Skulle SPD-ledningens linje röstas ned denna helg blir det svårt för Schulz att göra något annat än att avgå, tror Hendrik Träger, doktor i statsvetenskap vid universitetet i Leipzig. Detsamma gäller för övrigt för hela partitoppen, anser han.

– Om delegaterna röstar nej är det sannolikt så att medlemmarna är ännu mer negativa. I så fall har vi nått punkten då hela SPD-ledningen, inklusive den nye generalsekreteraren Lars Klingbeil och gruppledaren Andrea Nahles, måste träda tillbaka.

TT: Skulle Socialdemokraterna överleva en mandatperiod till i en Merkelledd regering?

– Grundförutsättningarna för en storkoalition är annorlunda än 2013, då Angela Merkel fortfarande sågs som allsmäktig. Nu dalar hennes politiska stjärna. Men SPD måste lära av de senaste fyra årens misstag, och anstränga sig ordentligt, säger Träger.

"Extremt kritiska"

Blir det ja i Bonn kan Schulz andas ut, men bara för stunden. Innan någon ny regering kan tillträda krävs de drygt 440 000 partimedlemmarnas välsignelse, genom en poströstning som skulle komma att ske när koalitionsfördraget är färdigförhandlat. Utfallet är långt ifrån självklart.

– Såvitt jag kan bedöma är många distrikt extremt kritiska. Motståndet har stöd av breda lager i partiet, säger Tina Rosner.

TT