Bakgrund: Kamp för självständighet

Publicerad 2017-09-30

Spanien. På söndagen folkomröstar Katalonien om självständighet från Spanien. Regionen har en minst sagt rik historia, och kampen för självständighet har pågått länge. Det här är en kort och förenklad tidslinje över Katalonien, dess historia, kultur och framtid:

Det som vi i dag kallar Katalonien tillhörde tidigt romarriket, men har genom århundradena bytt "ägare" från bland andra visigoterna till morerna. Under Karl den store blir området på 800-talet franskt.

Omkring 1000-talet slår sig Katalonien fritt från det franska riket. En expansion av gränserna utmynnar i en allians med kungariket Aragonien i nuvarande nordöstra Spanien. När Isabella av Kastilien och Ferdinand av Aragonien gifter sig 1469 innebär det startskottet för Spanien som kungarike, och genom sin tidigare allians alltså även Katalonien som spanskt område.

Infekterat grannkrig

Från mitten av 1600-talet uppstår en konflikt kring den spanska tronföljden som kommer att påverka stora delar av Europa och dess sammanlänkade kungahus.

I början av 1700-talet utbryter ett krig som varar i över ett årtionde. Resultatet är att en ny kungafamilj med franska rötter sätter sig på den spanska tronen. Katalonien har, från den nye kungens perspektiv, stått på fel sida i kriget och som straff avskaffas det katalanska självstyret 1716.

Självstyre och diktatur

I början av 1800-talet annekteras Katalonien av Napoleon. 100 år senare har området, med Barcelona i spetsen, blivit industrialiserat i en takt som större delen av Spanien inte kan matcha.

Under tidigt 1900-tal får området visst självstyre, men detta avskaffas av diktatorn Francisco Franco, som också förbjuder det katalanska språket. Efter Francos död 1975 får Katalonien åter visst självstyre.

Kulturell identitet

I modern tid har Kataloniens självständighetskamp främst kommit att handla om identitet. Ett av de starkaste argumenten är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket som självständighetsförespråkarna anser inte får utrymme i Spanien. Dessutom anses Spaniens system för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt välmående Katalonien.

Uppmärksammad kultur

Kataloniens huvudstad Barcelona är ett minst sagt populärt turistmål, inte minst för sin kultur och arkitektur. Främst av de många verken i staden är kanske den världsarvslistade katedralen Sagrada Família av Antoni Gaudí, som påbörjades 1882 men ännu inte är klar. Kyrkan planeras bli färdigbyggd först 2026, 100 år efter Gaudís död.

Sportslig stormakt

Även sportklubben Barcelona har blivit ett viktigt instrument i självständighetskampen. Förutom det mest kända fotbollslaget har klubben framgångsrika klubblag inom såväl basket som handboll. De många mötena med huvudstadslaget Real Madrid får ofta en laddad politisk underton.

Osäker framtid

Omröstningen innebär att väljarna ska ta ställning till frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?". Den styrande koalitionen i Katalonien avser att utropa självständighet inom 48 timmar om resultatet av folkomröstningen blir ett ja, oavsett nivån på valdeltagandet.

TT

Följ ämnen i artikeln