Rysslands maktparti stärker greppet

Publicerad 2016-09-19

Ryssland. Rysslands regerande parti Enade Ryssland stärker greppet om duman efter att ha säkrat runt tre fjärdedelar av mandaten i parlamentsvalet. Årets val rapporteras ha varit något mer transparent än det förra, men observatörer kritiserar bristen på öppenhet och rättvisa under valkampanjen.

Enade Ryssland, allierat med den ryske presidenten Vladimir Putin, kammar hem en rekordstor del av platserna i det ryska parlamentets underhus efter söndagens val. Med drygt 98 procent av rösterna räknade hade partiet 54,2 procent av partirösterna, enligt AFP.

En nyhet i årets val är att hälften av dumans 450 ledamöter utses genom röster på individuella kandidater i enmansvalkretsar. Där ser det ut att ha gått ännu bättre för Enade Ryssland, som totalt beräknas landa på minst 343 mandat, jämfört med tidigare 238.

Lojala partier

De tre övriga partier som sedan tidigare sitter i duman ser ut att bli de enda som klarar femprocentspärren. Kommunistpartiet verkar behålla sin plats som andra största parti med 42 parlamentsplatser, med högerpopulistiska LDPR hack i häl på 41 platser och mittenvänsterpartiet Rättvisa Ryssland med 21 mandat.

Partierna ses som allmänt lojala med Kreml då de inte brukar utmana Enade Ryssland eller Putin i viktigare frågor. De öppet Putinkritiska oppositionspartierna klarade som väntat inte femprocentsspärren, och ingen av deras kandidater i enmansvalkretsarna ser ut att ta sig in i duman.

Valdeltagandet var lågt. Bara runt 48 procent gick till valurnorna, mot 60 procent 2011.

– Situationen är tuff och svår men folket röstade ändå på Enade Ryssland, sade president Vladimir Putin i en tv-sändning efter valet, och syftade på den fortsatta ekonomiska recession landet genomlider.

Fortsatta brister

Enade Ryssland stödjer oreserverat Putin, som dock inte själv är medlem i partiet, och rider på hans höga popularitetssiffror.

Flera åtgärder har vidtagits inför valet för att säkerställa att det skulle bli mer transparent och öppet än det senaste, 2011, då anklagelser om omfattande valfusk utlöste massiva protester. Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationens (OSSE) valobservatörer rapporterar om förbättringar i själva röstningsprocessen, men lyfter fram fortsatta generella brister i genomförandet av valet.

– Valklimatet har påverkats negativt av restriktioner av grundläggande friheter och politiska rättigheter, hårt kontrollerade medier och ett fastare grepp om civilsamhället, sade den finska parlamentarikern, och OSSE:s särskilda samordnare för de ryska valen, Ilkka Kanerva, vid en presskonferens enligt Reuters.

TT

Följ ämnen i artikeln