Turkisk författningsändring "ett steg bakåt"

Publicerad 2017-03-10

Turkiet. Den ändring av författningen som planeras i Turkiet för att stärka presidentens makt skulle vara "ett farligt steg bakåt" för demokratin. Det framhåller en juridisk expertgrupp i Europarådet.

Enligt expertgruppen skulle tilläggen i författningen ge presidenten "makt att upplösa parlamentet på vilka grunder som helst" och det är i grunden främmande för en demokratisk presidentmakt.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har sagt att han vill ha ett mäktigt verkställande presidentskap för att garantera stabilitet och hindra en återgång till sköra koalitioner som präglat årtionden tidigare.

Kritiker säger att förändringen skulle driva Turkiet mot ett enmansstyre och en urholkning av grundläggande fri- och rättigheter.

En folkomröstning om författningsändring i Nato-landet Turkiet ska genomföras den 16 april.

I Tyskland med en stor turkisk minoritet har planerade turkiska kampanjmöten och demonstrationer stoppats.

På fredagen ställdes tre planerade politiska möten in i Österrike. I Schweiz förbjöd polisen i kantonen Argau ett möte som skulle ha hållits i Zürich under veckoslutet.

I Nederländerna har Rotterdams borgmästare förbjudit ett planerat kampanjmöte på lördagen med Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavusoglu.

TT

Följ ämnen i artikeln