Nyval hälsas med trötthet i "Barna"

Publicerad 2016-04-27

Spanien. Beskedet att Spanien går mot nyval hälsas med irritation och trötthet i Barcelona. Apatin kring politiken är stor efter korruptionsskandaler och många turer kring makten.

– Jag är arg på mitt eget land, och på korruptionen, säger illustratören Cristina Daura.

I den katalanska huvudstaden, lokalt ofta kallad "Barna", där den regionala katalanska flaggan vajar från nästan varje balkong är förståelsen liten för svårigheterna att bilda centralregering i Madrid. På ett kafé i stadsdelen Gràcia diskuterar föräldraledige sjukgymnasten Victor Castello läget med sina vänner.

– Egentligen bryr jag mig inte om vad som händer i Madrid. Det är inte vårt problem, jag är mer intresserad av att förbättra vår lokala regering i Katalonien, säger han.

26 juni

Det var i tisdags kväll det stod klart att en sista samtalsrunda med partiledarna, arrangerad av kung Felipe, misslyckats med att få fram en livsduglig koalition efter valet i december. Oavsett vad som händer de närmaste dagarna hinner parlamentet inte rösta om någon ny regering innan en tidsfrist löper ut den 2 maj. I nästa vecka utlyses därmed nyval, till den 26 juni.

Victor Castello anger språket, kulturen och inte minst ekonomin som skäl till att han vill se ett självständigt Katalonien. Vid parlamentsvalet i vintras röstade han på ett litet lokalt katalanskt parti. Han tror att spanjorerna kommer att sluta upp och gå till urnorna i juni, men är pessimistisk när det gäller resultatet.

– Det lär bli samma röra igen.

Den åsikten delar receptionisten Maite Torres som dricker kaffe en bit upp på gatan.

– Vi förlorar tid. Regeringen är inte intresserad av folkets bästa, säger hon med en suck.

Mest splittrat

Frilansande illustratörerna Jenny Espinosa och Cristina Daura, vid bordet intill, säger att de vill se en nystart för spansk politik. De talar om att "tvätta rent" och byta ut politikerna. I juni tänker de ge sitt stöd till uppstickarpartiet Podemos, som de ser som mer progressivt.

– När man hör på nyheterna blir man bara trött. Och jag är irriterad på att (mitten-högerpartiet) Partido Popular får en massa röster av ren vana från de äldre, säger Espinosa.

TT: Vad är viktigaste valfrågan nu?

– En nystart med mer moderna och mindre religiösa politiker i regeringen.

Valet den 20 december 2015 resulterade i det mest splittrade parlamentet i Madrid hittills. Partido Popular, som styrt sedan det förra valet 2011, blev visserligen fortfarande störst, men fick nu bara knappt 29 procent. Det skulle därmed ha krävts en koalition med minst två av de fyra största partierna - PP, PSOE, Podemos och Ciudadanos - för ett nytt styre. I stället har de senaste månaderna gått åt till krav, motkrav och grälande mellan partierna.

Även Spaniens stora medier beskriver läget efter tisdagens resultatlösa samtal som ett politikens misslyckande. El Mundo twittrar en karikatyr där partiledarna står i varsitt hörn. "Alla skyller på alla för nyvalet", förklarar tidningen uppgivet.

Barcelona, TT:s utsända

Följ ämnen i artikeln