Samkönade äktenskap i hela USA

Publicerad 2015-06-26

USA. USA:s författning ger homosexuella par samma rätt att gifta sig som heterosexuella. Högsta domstolen har kommit fram till ett historiskt utslag som innebär att delstaterna inte får förbjuda samkönade äktenskap.

President Barack Obama kallar beslutet "ett stort steg" mot ökad jämlikhet och säger att "Amerika bör vara väldigt stolt". Men beslutet togs med minsta möjliga marginal, med röstsiffrorna 5-4. En av de domare som motsatte sig det, Antonin Scalia, skriver att det innebär ett "hot mot den amerikanska demokratin".

Massachusetts blev 2004 den första delstaten som godkände samkönade äktenskap och de senaste åren har förbud mot gayäktenskap hävts av domstolar runt om i landet. I 36 av USA:s 50 delstater samt i huvudstaden Washington DC är det i dag möjligt för homosexuella att gifta sig.

Likhet inför lagen

Anna Olsson bor i Washington och gifte sig med sin amerikanska flickvän Michelle 2013. Hon åkte direkt ner till domstolen efter att beslutet togs och är fortfarande tagen av stämningen när TT når henne.

– Det var tusentals där och firade. Det var ren glädje.

Paret har engagerat sig i frågan och har kontakt med flera andra i delstater där homosexuella inte fått gifta sig. Anna Olsson säger att beslutet kommer att förändra livet för många människor till det bättre, att de inte längre diskrimineras. Hon säger att det är ett enormt stort steg framåt.

– Jag tror det kommer att leda till att fler människor som är emot att homosexuella får gifta sig tänker om. Uppmärksamheten kommer nog bidra till att fler blir mer accepterande.

Knäckfrågan som Högsta domstolen nu tagit ställning till gällde huruvida det 14:e tillägget till USA:s grundlag, som garanterar likhet inför lagen, gör att alla delstater måste utfärda äktenskapslicenser till människor av samma kön. Äktenskapslagar bestäms annars lokalt, och i några konservativa delstater har man definierat äktenskapet som ett förbund mellan man och kvinna.

Svängning i opinionen

Ulrika Westerlund, förbundsordförande i Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) ser beslutet som en fantastisk framgång för den amerikanska hbtq-rörelsen

Dag Blanck, docent vid Svenska institutet för nordamerikastudier i Uppsala, ser en parallell mellan kampen för samkönade äktenskap och den medborgarrättsrörelse som fanns på 1950- och 60-talet. Han är inte förvånad över Högsta domstolens beslut.

– Inte alls. Det beror på att opinionen i USA förskjutits väldigt snabbt de senaste åren. I dag är omkring två tredjedelar av amerikanerna positiva till samkönade äktenskap och det gäller framför allt det yngre åldersspannet. Där är det närmast en "icke-fråga".

TT