Låsningar kvar efter spanska nyvalet

Publicerad 2016-06-27

Spanien. Högerpartiets Mariano Rajoy blev det spanska valets segerherre. Han måste dock ha hjälp för att kunna bilda regering. Men dagen efter valet fick han mest slängda dörrar i ansiktet.

Jämfört med det ordinarie parlamentsvalet i december försköts inte maktbalansen på ett avgörande sätt i söndagens nyval, som måste utlysas eftersom ingen regering gick att bilda.

Konservativa PP förblir det största partiet och har nu 137 av kongressens 350 platser, en ökning med 14 mandat. Alla tre övriga större partier backade, socialistpartiet PSOE till 85 platser vilket är minst i modern tid.

Rajoy, tillförordnad premiärminister, tryckte i valrörelsen på vikten av stabilitet och polariserade hårt mot den radikala vänstern. Nu söker han en bred regeringslösning och sträcker primärt i ut handen mot PSOE med en storkoalition i sikte.

– Vad Spanien behöver nu är en regering med starkt parlamentariskt stöd för att kunna skapa förtroende inom och utom Spanien, sade han på måndagen.

Bryta dödläget

PSOE tänker inte ingå äktenskap med traditionelle ärkefienden PP men vissa höga partitoppar, bland annat i regionen Extremadura, vill att PSOE ska lägga ner sina röster i parlamentet och därmed släppa fram en minoritetsregering ledd av Rajoy. Fast partisekreteraren gör klart att PSOE inte kommer att stöda PP "vare sig aktivt eller passivt".

Även mittenpartiet Ciudadanos, som gick från 40 till 32 mandat, avvisar tanken på att stöda PP, åtminstone så länge den korruptionsanfrätte Rajoy sitter kvar.

De negativa beskeden till trots bedömer Niklas Bremberg, statsvetare och Spanienexpert på Utrikespolitiska institutet, att partierna inte kommer att låta det gå så långt att ett ytterligare ett nyval måste utlysas.

– Efter brexit och hela den oron har argumentet stärkts att nu krävs en funktionsduglig spansk regering på plats för att fatta beslut om budgeten till exempel, säger han till TT.

Om en månad

PP, Ciudadanos och regionala nationalistpartier får inte ihop en egen majoritet. Samma gäller PSOE ihop med vänsteralliansen Unidos Podemos som tappade 1,2 miljoner väljare på söndagen.

Så någon form av stöd över blockgränsen krävs. Niklas Bremberg lutar åt att det troligaste alternativet ändå är att PSOE till sist banar väg för PP genom att inte rösta emot.

Förhandlingarna om den nya regeringen kan vara klara inom en månad, hoppas Rajoy.

Parlamentet återupptar sitt arbete den 19 juli och därpå kallar kung Felipe VI, den som formellt kommer att be Rajoy bilda regering, till samtalsrunda. Tidigast i slutet av juli väntas en förtroendeomröstning i parlamentet - om partierna den här gången lyckas förhandla fram ett fungerande regeringsalternativ.

– Osvuret är bäst, säger Niklas Bremberg.

TT

Följ ämnen i artikeln