Fem frågor om vapenvilan i Syrien

Publicerad 2016-12-29

Syrien. När träder vapenvilan i kraft?

Vid midnatt, natten mot fredag, enligt den syriska armén.

Vilka har kommit överens?

Den syriska regeringen och olika väpnade oppositionsgrupper, som enligt Ryssland representerar ungefär 62 000 stridande. Eldupphöret omfattar inte terrorgruppen IS. Det är oklart om jihadiströrelsen Jabhat Fatah al-Sham, tidigare al-Nusrafronten, ingår i överenskommelsen - nej, hävdar den statliga syriska nyhetsbyrån, jo, hävdar en talesperson för rebellgruppen Fastaqim, som haft sin bas i Aleppo.

Avtalet har föregåtts av förhandlingar mellan Turkiet och Ryssland.

Står inte Turkiet och Ryssland på olika sidor i kriget?

Jo. Ryssland stödjer den syriske diktatorn Bashar al-Assad, medan Turkiet har stött olika rebellgrupper i de norra delarna av landet. Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu sade i veckan att en fredsprocess som inkluderar al-Assad är "omöjlig", eftersom en sådan aldrig skulle accepteras av oppositionen. Han avvisade också möjligheten till samtal mellan regeringen i Ankara och al-Assad.

Både Turkiet och Ryssland har dock ett intresse av att minska USA:s manöverutrymme i Syrien - Ryssland av maktpolitiska skäl, Turkiet eftersom USA stödjer kurdiska styrkor i norra Syrien, som regeringen i Ankara anklagar för samröre med den terrorstämplade PKK-gerillan.

Varför har inte USA suttit med vid förhandlingsbordet?

Sedan Ryssland gav sig in i Syrienkriget 2015 har USA:s inflytande över konflikten successivt minskat. I augusti i år förhandlades en vapenvila fram mellan Washington och Moskva, men den bröts då en hjälpkolonn bombades kort därpå. Den syriska arméns erövring av hela Aleppo - vars östra halva tidigare hade kontrollerats av den väpnade oppositionen - innebar ytterligare ett nederlag för USA.

Flera av de så kallade moderata oppositionsgrupper som fått amerikansk uppbackning var baserade i just Aleppo. Många bedömare anser nu att USA har blivit utmanövrerat i Syrien.

Är det här slutet för den så kallade moderata oppositionen i Syrien?

Den syriska oppositionen består av ett stort antal väpnade grupper, vissa relativt moderata, andra med en jihadistisk agenda. Vissa bedömare befarar att regimens erövring av Aleppo kan göra att tidigare moderata krafter radikaliseras och ansluter sig till extremiströrelser som Jabhat Fatah al-Sham.

Mer moderata grupper är fortfarande aktiva i nordvästra Syrien och i Idlibprovinsen, områden som dock inte anses ha någon större strategisk betydelse. Stora delar av Idlib styrs dessutom av Jabhat Fatah al-Sham.

Bashar al-Assad har lovat att återta hela Syrien från oppositionen, vilket på sikt ter sig fullt möjligt med stöd av mäktiga allierade som Ryssland och Iran.

TT

Följ ämnen i artikeln