EU-parlament röstar om asyldelning

Publicerad 2015-09-17

EU-parlamentet i Strasbourg.

EU-parlamentet försöker sätta press på medlemsländerna att agera i flyktingkrisen genom att rösta om kommissionens fördelningsförslag.

Samtidigt meddelar Danmark att landet frivilligt ställer upp på systemet.

Danmark kommer att ta emot 1 000 av de asylsökande som EU-kommissionen vill fördela från Grekland, Ungern och Italien till övriga medlemsländer.

Landet anslår dessutom hundratals miljoner danska kronor i stöd: 250 miljoner till en "humanitär insats i närområdena här och nu" och ytterligare 500 miljoner för andra insatser för att stärka gemensamma EU-initiativ för att få flyktingströmmen "under kontroll".

Statsminister Lars Løkke Rasmussen lovar också att förstärka integrationen av de som fått asyl i Danmark under de senaste åren.

– Vi har ett ansvar för att se till att vi inte begår samma historiska fel som tidigare, säger han på en presskonferens i Köpenhamn, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Omröstning

I Bryssel – dit den danske statsministern anländer för ett besök senare i dag – förbereder sig under tiden EU-parlamentet för att rösta om EU-kommissionens förslag från förra veckan om att fördela 120 000 asylsökande från Irak, Syrien och Eritrea som anlänt till Grekland, Ungern och Italien.

När medlemsländernas migrationsministrar diskuterade frågan i måndags fanns ingen enighet bakom förslaget, sedan framför allt en grupp länder i Öst- och Centraleuropa, med Slovakien och Ungern i spetsen, sagt blankt nej.

Nu hoppas parlamentet att deras omröstning ska sätta nytt tryck på medlemsländerna – även om parlamentets åsikt inte har någon juridisk betydelse så länge som medlemsstaterna inte kommer överens.

”Viktig signal”

"Om vi som representerar den folkvalda delen av EU går före skulle vi sända en extremt viktig signal", skriver svenske ledamoten Fredrick Federley (C) inför omröstningen.

"Tar inte alla medlemsländer genast sitt ansvar nu så kommer EU och dess värden och värderingar att sönderfalla och konsekvenserna kan bli ödesdigra", konstaterar i sin tur kollegan Cecilia Wikström (FP).

I dag väntas samtidigt besked om – och i så fall när – det blir ett extrainsatt toppmöte om flyktingkrisen för EU-ländernas stats- och regeringschefer.

TT

Följ ämnen i artikeln