Expert: Majoritet inte för självständighet

Publicerad 2017-10-02

Spanien. Med ett valdeltagande på drygt 40 procent är det svårt att hävda att en majoritet av Kataloniens befolkning är för självständighet.

– Bland människor har man inte stödet, inte rösterna, säger statsvetaren Jakob Lewander.

Däremot sitter självständighetsförespråkare från alla partier i regionalparlamentet, de är i majoritet i kammaren och pressar högljutt på för självständighet. Och de försöker få med sig mer moderata väljare som vill ha förändring, men kanske inte nödvändigtvis självständighet, efter år av slitningar mellan Barcelona och centralregeringen i Madrid.

– Det finns ett majoritetsstöd för förändring i stort i Katalonien, möjligen i form av utökat självstyre, säger Jakob Lewander, statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier.

Riktigt komplext

Valdeltagandet landade på 42,3 procent av de 5,3 miljoner röstberättigade. Av dessa sade 90 procent ja till självständighet - vilket motsvarar cirka 38 procent av katalanerna och således inte utgör en majoritet.

Lewander säger att det går i linje med tidigare opinionsmätningar rörande stödet för självständighet, men lägger till att uppgifter om våld och sammandrabbningar vid vallokaler kan ha gjort att folk avstod från att rösta.

Söndagens tillställning var också speciell eftersom den inte omgärdades av sådana regler eller bestämmelser som är brukliga vid en "vanlig" folkomröstning. Lewander säger att det blir svårt för länder i omgivningen att förhålla sig till en eventuell självständighetsförklaring, som det katalanska styret antytt att man planerar de närmaste dagarna.

– Om det sker så måste ju andra stater förhålla sig till det. Men om man har svårt att se giltigheten eller garantin i självständigheten är det svårt att ta ett sådant steg. Det här är ett läge som på riktigt kan kallas komplext.

Vaktombyte?

Om något visar valet att det finns många i Katalonien som vill bort från status quo. En majoritet av katalanerna har länge förespråkat en folkomröstning - men inte om självständighet, utan om vilken typ av förändringar som kan genomföras för regionen, säger Lewander.

Samtidigt är regeringen i Madrid, med premiärminister Mariano Rajoy i spetsen, intresserade av en återcentralisering, inte minst för att tillfredställa sin väljarbas.

Frågan om alla regioner ska ha lika mycket självstyre har skuggat Madrid under en längre tid och lär väga extra tungt efter söndagens omröstning.

– Det kommer att ta tid och det kommer att krävas vaktombyte, både i Katalonien och i Madrid, om relationen mellan de två ska läkas. Rådande ledarskap har inte förmågan att lösa de här frågorna.

TT

Följ ämnen i artikeln