EU:s gränser ska stärkas

Publicerad 2015-10-14

Flyktingkrisen. På EU:s kommande toppmöte står flyktingkrisen återigen i fokus.

Bland annat föreslås att unionens gränskontrollmyndighet får mer muskler.

– Det luktar kallt stål, säger Eskil Erlandsson (C), ledamot av riksdagens EU-nämnd.

Viktigast för Sverige på torsdagens toppmöte i Bryssel är att få till stånd gemensamma regler, såsom en permanent mekanism för flyktingfördelning EU-länder emellan, anser statsminister Stefan Löfven (S).

– Jag inser att det inte är ett lätt jobb men vi måste få till gemensamma hållbara lösningar, sade Löfven efter onsdagens samråd med riksdagens EU-nämnd inför toppmötet.

Fördelningen av 120 000 flyktingar, som EU nyligen enades om, har ännu inte ägt rum. Många fler står redan på tur - och kommande år kanske miljoner människor, påpekar EU:s permanente ordförande Donald Tusk i sin kallelse till mötet.

Rop i öknen

Flera partier efterlyser fler lagliga vägar in i EU. Regeringen håller med, men Sverige har inte många länder med sig.

– Jag tar upp det varenda gång, men det är lite som att ropa i öknen, sade Löfven.

Mötet ska också ta upp hur EU:s yttre gränser ska skyddas och upprätthållas, bland annat ska unionens gränskontrollmyndighet Frontex befogenheter tas upp. En närmast enig riksdag oroas över en skrivning om att myndigheten på eget initiativ ska kunna genomföra operationer för återvändande. Men Löfven ser det inte så. Frontex ska däremot kunna "lyfta luren" till nationella myndigheter.

Hjälp till Turkiet

– Gränsfrågor är ett nationellt mandat, slår Löfven fast.

Flera ledamöter efterlyste fler skrivningar om humanism och mindre om kontroll och "lukten av kallt stål", som Eskil Erlandsson (C) uttryckte det.

Löfven understryker dock att asylrätt och rättssäkerhet måste garanteras.

Han anser vidare att Turkiet har en nyckelroll för en hållbar lösning. Men att stödja det auktoritärt styrda och alltmer konfliktfyllda landets gränskontroll är kontroversiellt för flera riksdagspartier.

TT