Kritik mot EU:s flyktingplan

Publicerad 2016-03-18

Flyktingkrisen. EU:s och Turkiets samarbete kring flyktingkrisen väcker kritik och oro.

Jurister ser en risk för att flyktingars rättigheter kränks.

Rebecca Stern, docent i folkrätt vid Uppsala universitet, hänvisar till principen om att personer inte får återsändas om de löper risk att utsättas för hot mot liv och frihet eller utsättas för tortyr och motsvarande.

Frågan, enligt Stern, är om Turkiet kan betraktas som säkert för de personer som nu ska skickas tillbaka och om man kan vara säker på om Turkiet inte skickar de här personerna vidare till exempelvis till Irak.

– Det är också intressant att det här avtalet i första hand tycks handla om syrier. Det är inte bara syrier som är på flykt; det är inte bara syrier som har tagit sig över Medelhavet i de här båtarna, säger hon.

Ont om tid

Oro finns också för hur Grekland ska hinna få ett effektivt och rättssäkert system på plats så snabbt.

– Det finns en påtaglig risk att man missar rätten till en individuell prövning om man behandlar alla flyktingar enligt ett massavtal, säger Louise Gunvén, advokat och styrelseledamot i Advokater utan gränser.

Hon uppger också att Advokater utan gränsers långvariga erfarenheter från Turkiet är att det finns en risk att flyktingar där kan utsättas för omänsklig eller förnedrande behandling eller tortyr.

V negativa, KD positiva

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt anser inte att Turkiet är säkert för flyktingar. Han påpekar att Turkiet inte ger flyktingstatus åt flyktingar som inte är från Europa.

– De har sänt flyktingar tillbaka till Syrien, och det är en mycket oroväckande, auktoritär utveckling i Turkiet, säger han.

Men fördelarna med avtalet överväger nackdelarna, enligt Kristdemokraterna.

– Avtalet är ett krafttag mot människosmugglarna och skapar en laglig väg in i EU. Det är dessutom ett utökat åtagande i ett gemensamt kvotsystem, säger partiledaren Ebba Busch Thor till TT.

TT

Följ ämnen i artikeln