Fortsatt många till grekiska öarna

Publicerad 2016-03-21

Flyktingkrisen. Frågetecknen är många om EU:s avtal med Turkiet för att stoppa strömmen av flyktingar till EU. Helgen innebar nya, överfulla båtar till grekiska öar.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att alla EU-länder måste göra vad de lovat.

Enligt avtalet ska EU fördela om 72 000 syriska flyktingar inom EU från Turkiet när strömmen av flyktingar över havet till Grekland väl har stoppats. Det är ett turkiskt villkor i avtalet från förra veckans toppmöte i Bryssel. Men många frågor hänger i luften, dels om avtalet verkligen lever upp till internationell rätt och om EU-länderna tänker leva upp till sina toppmötesord när de möter flyktingmotstånd på hemmaplan.

– Om 28 medlemsstater i EU har varit med och gjort upp avtalet utgår jag från att alla 28 lever upp till avtalet, säger Stefan Löfven till TT.

Under det första dygnet som avtalet gällde kom dock över 1 600 flyktingar och migranter den korta biten över havet från Turkiet till de grekiska öarna Lesbos och Chios.

– Det väcker frågor om hur det är ställt med viljan hos alla inblandade, säger Giorgos Kyritsis, talesman för Somp, ett organ som samordnar regeringens migrationsinsatser, enligt AFP.

Riskerar återresa

Om avtalet följs riskerar många av dem som kommit en snabb, tvingande returresa, till Turkiet. Men då i båtar som ordnas av EU-länderna.

EU-ledarna lovade Grekland hjälp för att det ska vara möjligt att snabbprocessa asylansökningar, utredningar och återresor. Allt ska sättas igång på minsta möjliga tid, men ingen av de flera tusen tjänstemän och poliser som utlovats från de övriga EU-länderna har ännu kommit på plats.

EU-kommissionen räknar med att det kan dröja en vecka, till den 28 mars, innan personal från övriga EU-länder finns på plats. Migrationsverket i Sverige räknar med att bidra, trots ett pressat läge här hemma, men väntar på en förfrågan från regeringen.

EU-kommissionen vill att medlemsländerna snabbt ska börja göra platser tillgängliga för syrier.

Ta ansvar

TT: Hur stort ansvar kommer Sverige ta?

– Om de 18 000 som nämns först är Sverige med, med sina kvotflyktingar. Och där måste UNHCR ge uttryck för hur många de anser kan komma från exempelvis Turkiet-Syrien, men det görs i samarbete med UNHCR, säger Löfven.

Regeringen har sedan tidigare åtagit sig att ta emot 1 900 kvotflyktingar genom UNHCR under 2016, lika många som tidigare år.

Kommissionen väntar sig att Greklands parlament om några dagar ska genomföra de lagändringar som krävs för att kunna skicka tillbaka flyktingar till Turkiet.

TT

Följ ämnen i artikeln