Ökat tryck på spanska socialister

Publicerad 2016-01-10

Spanien. I Katalonien ligger en ny separatistregering i startgropen för att löpa linan ut mot självständighet.

Det kan också sätta fart på de avstannade regeringssamtalen på riksplanet - med fokus på socialistpartiet PSOE.

I elfte timmen enades katalanska separatistpartier på lördagen om att bilda en ny regering efter regionvalen i september. Nyval var hotande nära, men knuten löstes genom att Artur Mas, självständighetsrörelsen portalfigur, trädde åt sidan för att låta partikamraten Carles Puigdemont, borgmästare i Girona, bli ny regionpresident.

Efter det nationella parlamentsvalet den 20 december har försöken att bilda en ny centralregering gått i stå. "Gammelpartierna" PP (höger) och PSOE (socialist) och de nya uppstickarpartierna Podemos (vänster) och Ciudadanos (mittenhöger) måste hitta någon fungerande konstellation för samarbete - men hur?

Läcker vänsterut

Utvecklingen i Katalonien kommer att främja de krafter som vill ha en storkoalition mellan PP och PSOE, bedömer Jakob Lewander, Spanienexpert och statsvetare vid Svenska institutet för europapolitiska studier.

– Det blir ett ökat tryck, särskilt på PSOE som har ett otydligt ledarskap och som förlorat mycket terräng till Podemos. säger han till TT.

Premiärminister Mariano Rajoy (PP) siktar in sig på PSOE genom att tala om nödvändigheten av "en bred parlamentarisk bas" för att garantera ett stabilt och enhetligt Spanien.

Socialistledaren Pedro Sánchez har hittills avvisat tanken på en storkoalition. Han vill i stället försöka bilda en vänsterregering ihop med Podemos och regionala nationalistpartier.

Sánchez enda kommentar på söndagen var att han stöder PP:s ansträngningar att slå vakt om den nationella enigheten.

Rajoy varnar

Senare på kvällen uttalade sig Mariano Rajoy om situationen i Katalonien. Han försäkrade att hans regering inte kommer att tillåta någon separatistisk åtgärd som går emot konstitutionen och domstolarna:

– Jag har gett instruktioner om att varje handling av den nya katalanska regeringen, dess president eller det katalanska parlamentet kommer att bemötas på ett korrekt sätt.

Såväl PP som PSOE - annars ärkefiender - försvarar linjen att Spaniens konstitution gör det olagligt för Katalonien att bryta sig loss. Problemet för dem är att Kataloniens separatistregering ignorerar utslag från författningsdomstolen i Madrid. Sprängkraften i den här problematiken kan inte underskattas och hur frågan ska lösas på sikt kan ingen med säkerhet svara på i dag.

TT

Följ ämnen i artikeln