Vapenvila väcker hopp

Publicerad 2016-12-29

Syrien. Syriska regimen har undertecknat ett avtal om vapenvila med landets rebeller, enligt Rysslands president Vladimir Putin.

Beskedet om vapenvilan möts av förhoppningar.

Regeringsarmén kommer enligt egen utsago att upphöra med sina militära insatser från och med midnatt natten mot fredagen, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.

FN-sändebudet Staffan de Mistura välkomnar beskedet. Han säger att han hoppas att vapenvilan ska rädda civila liv, göra det möjligt att leverera hjälpsändningar och leda till produktiva fredssamtal i Astana (Kazakstans huvudstad), skriver Reuters.

Syrens utrikesminister Walid al-Muallim är förhoppningsfull.

– Det finns en verklig möjlighet att den här krisen ska få en politisk lösning som stoppar blodsutgjutelsen, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Mark Toner, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, säger att vapenvilan är en positiv utveckling.

Tre delar

Eldupphöret omfattar inte terrorstämplade grupper som IS, Jabhat Fatah al-Sham (tidigare Nusrafronten) eller andra grupper med koppling till dem, enligt den statliga syriska nyhetsbyrån Sana.

Avtalet om vapenvila består av tre delar.

– Den första är ett dokument mellan den syriska regeringen och den väpnade oppositionen för ett eldupphör på Syriens territorium. Det andra dokumentet är en uppsättning åtgärder för att säkra eldupphöret. Det tredje dokumentet är ett tillkännagivande av att de är redo att inleda fredssamtal, säger Ryssland president Vladimir Putin.

Som en följd av avtalet ska Ryssland även minska sin militära närvaro i Syrien, enligt Putin, som samtidigt understryker att Ryssland fortsatt stödjer den syriske presidenten Bashar al-Assad.

62 000 stridande

Oppositionsgrupperna som ställt sig bakom överenskommelsen består sammanlagt av omkring 62 000 stridande, enligt den ryske försvarsministern Sergej Shoigu. Den syriska oppositionskoalitionen SNC stödjer en vapenvila, enligt AFP.

Nyheten om att Turkiet och Ryssland enats kan tyckas uppseendeväckande, då Ankara och Moskva stått på olika sidor i det syriska inbördeskriget. En av stötestenarna har varit den syriske diktatorn al-Assad, som får stöd av den ryska regeringen, men som Turkiet vill ha bort från makten, eftersom man anser att hans fortsatta styre omöjliggör en politisk lösning på konflikten.

Ankara värd för samtal

Relationen mellan regeringarna i Ankara och Moskva nådde en bottennivå i november 2015, då det turkiska flygvapnet sköt ned ett ryskt stridsflygplan i gränsområdet mellan Turkiet och Syrien. De två länderna har dock närmat sig varandra de senaste månaderna, inte minst sedan i augusti, då Vladimir Putin tog emot sin turkiske kollega, president Recep Tayyip Erdogan, i S:t Petersburg.

De senaste veckorna har regeringen i Ankara stått värd för förhandlingar mellan Ryssland och den syriska oppositionen.

Några samtal mellan den turkiska regeringen och Bashar al-Assad är dock inte aktuella, säger den turkiske utrikesministern Mevlüt Cavusoglu, enligt Reuters.

Vapenvilan ska övervakas av Turkiet och Ryssland, enligt det turkiska utrikesdepartementet.

TT

Följ ämnen i artikeln