Juncker: Rättvis deal för London

Publicerad 2016-02-03

Storbritannien. Tonläget höjs i kampen om Storbritanniens vara eller icke vara i EU.

Allt från Putin till krokodiler fick plats när EU-parlamentet debatterade frågan.

Debatten hölls sedan EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk i tisdags lagt fram sitt förhandlingsbud inför väntande toppmöte i Bryssel den 18-19 februari.

– Jag har alltid sagt att jag vill att Storbritannien ska stanna som medlem i EU på basen av en rättvis uppgörelse. Och den uppgörelse som ligger på bordet är rättvis, hävdade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i sitt inledningsanförande.

Putin och krokodiler

Sedan följde en väntad ström av inlägg från anhängare och motståndare till Storbritanniens medlemskap - eller EU i ren allmänhet.

– Storbritannien utan EU är en dvärg... Och EU utan Storbritannien räknas inte. Det är ingen motvikt mot Kina, USA, Ryssland. Det är Putin som vinner i det här spelet, han gillar ett splittrat Europa, sade liberale belgaren Guy Verhofstadt.

– Ni har blivit som krokodiler: stor käft och inga öron... Jag hoppas att Storbritannien lämnar och att det blir början till slutet på detta misslyckande som EU är, sade svenske Peter Lundgren (SD).

Kollegan Peter Eriksson (MP) manade i sin tur Storbritannien att stanna kvar och bli en ledande kraft i EU.

– De största problemen ligger inte i EU:s institutioner utan i medlemsländerna. I land efter land handlar det om vi mot dem... Vi borde fråga oss vilket ansvar vi kan ta och vad vi kan göra, sade Eriksson.

Toppmöte i juni?

Donald Tusk har föreslagit att Storbritannien får en sorts nödbroms som gör det möjligt att i fyra år begränsa välfärden för inflyttade EU-medborgare. Dessutom utlovas bland annat en möjlighet för britterna att stå utanför EU-devisen om en "allt fastare sammanslutning".

Rejäla diskussioner om förhandlingsbudet väntar under de närmaste veckorna. Och om EU-ländernas stats- och regeringschefer sedan kan enas den 18-19 februari kan britterna mycket väl få folkomrösta om fortsatt EU-medlemskap redan den 23 juni - i så fall samtidigt som Cameron och hans kollegor återigen samlas till ett toppmöte i Bryssel.

Strasbourg, TT:s korrespondent

Följ ämnen i artikeln