Hela världen gläds med Chile

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-11-13

Buenos Aires. Mer än hälften av de instängda gruvarbetarna i Chile hade räddats på onsdagskvällen svensk tid. Så långt hade den miljard av världens befolkning som tros ha följt gruvdramat bjudits på en känslokavalkad utöver det mesta.

Inte ens månpromenaden 1969 hade mätt med den tidens medier större publik än Operation San Lorenzo vid San José-gruvan i norra Chile. Det blir allt tydligare att det som det senaste dygnet utspelat sig framför ögonen på en stor del av mänskligheten är en unik händelse - som dessutom verkar få ett riktigt lyckligt slut.

"En förlossning"

En efter en hämtas de 33 gruvarbetarna upp till ytan efter 10 veckor i fångenskap. Det har beskrivits som att männen ska födas på nytt av Moder Jord, eller Pachamama som ursprungsbefolkningen i Anderna kallar henne för. Det var också känslan när kapseln Fenix II, med 31-årige viceförmannen Florencio Avalos ombord, dök upp ur det trånga schakthålet strax efter klockan 05 svensk tid på onsdagsmorgonen. Avalos möttes av president Sebastian Pinera och framför allt fru och två barn. Efter jungfruresan kunde sedan man efter man, med ungefär en timmes mellanrum, ta sig tillbaka till livet via en 15 minuters klaustrofobisk färd mot friheten i Fenix II.

Kaosscener utspelade sig bland de horder med journalister som ville intervjua anhöriga till gruvarbetarna.

Föll på knä

Mängder med lyckliga ögonblick biter sig fast på näthinnan från räddningsarbetet.

40-årige Mario Sepulvedas glädjerop kunde höras från hålet redan innan han kommit upp över ytan. Han studsade fram efter att ha återfått friheten som andre man. Den karismatiske underhållaren har rört och roat chilenarna med hjälp av videoproduktioner och tillhörande referat som han spelat in under olycksveckorna och som visats på chilensk tv. Sepulveda bär många smeknamn, ett av dem är "korrespondenten i helvetet" för sina rapporter från underjorden.

Extra känslosamt blev det när 63-årige Mario Gomez gick ned på knä och tackade Gud mitt bland räddningsarbetarna. Gruvlagets äldste var dessutom den sjukaste och det största orosmomentet på grund av sina dåliga lungor och höga blodtryck. När även han räddades utan ångestfylld dramatik började känslan av att det här kommer att gå vägen få mycket starkt fäste.

Siste man historisk

Fyra speciellt kompetenta gruvarbetare fick göra de inledande turerna när det fortfarande rådde viss osäkerhet hur väl kapseln skulle klara påfrestningarna. Därefter följde en grupp något skörare personer och bland dessa fanns Ojeda, känd som författaren till den världsberömda lappen, "Vi mår bra i skyddsrummet, alla 33", som gav nytt hopp i Chile. Lappen fästes på en borr som räddningsmanskapet i desperation kört ned i underjorden mer än två veckor efter raset i gruvan.

Vid 21-tiden på onsdagskvällen hade 20 av männen återfått friheten. Sist upp och historisk som den som vistats längst tid under jord efter en gruvolycka blir sannolikt lagbasen Luis Urzua. Om takten på räddningarbetet fortsätter som de första 17 timmarna av insatsen betyder det att detta sker någon gång tidigt torsdag morgon svensk tid.

TT