Frölunda vann toppmötet efter magiska minuter

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2022-02-19

Två magiska minuter i tredje perioden avgjorde toppmötet mellan Frölunda och Skellefteå (3–0).

– Det är små marginaler som gör att det här bli vinst till slut. Skellefteå testade oss duktigt, säger Frölundatränaren Roger Rönnberg efter matchen.

Serieledande Skellefteå var på besök i Göteborg och mötte formstarka Frölunda i ett näst intill fullsatt Scandinavium. Det var ett toppmöte mellan två toppkandidater och de bjöd upp till en fajt som heter duga.

Det blev en hjärnornas kamp mellan tränarna Frölundas Roger Rönnberg och Skellefteås Robert Olsson, tidigare kollegor i Frölunda. Till slut var det Rönnberg som gick segrande ur bataljen.

– I tredje tycker jag att jag tog några felbeslut. Jag borde coachat mitt lag bättre, så jag får jag ta på mig det här, säger Skellefteås tränare Robert Ohlsson.

Rasande tempo

Skellefteå drog upp ett rasande tempo och tryckte länge tillbaka göteborgarna. Skellefteå bombarderade Niklas Rubin i Frölundamålet. Han stod för flera kvalificerade räddningar bland annat en plockad puck när Linus Lindström fick ett friläge.

– Har man självförtroende vågar man utmana sig själv, säger Rubin som stod fjärde matchen i rad i OS-målvakten Matt Tomkins frånvaro. Rubin kan räkna in fyra segrar på fyra matcherna och i kväll dessutom säsongen första nolla.

– Jag tycker att jag visar att laget kan lita på mig. Och att jag vill vara med och slåss om mer speltid framöver, säger Rubin med adress till tränaren Rönnberg.

Trampa på

Det var Frölunda som till slut kunde spräcka nollan.

– Vi var 4–4 så det fanns is att trampa på. Jag försökte bara komma runt backen och få iväg ett skott, säger Elmer Söderblom om fått sitt stora genombrott under säsongen. Han leder nu den interna skytteligan med 17 mål och mycket beror på samarbetet med Ryan Lasch.

– Asterix och Obelix, den långa och den korta. Lasch och Elmer har hittat varandra och de varierar spelet jämför med andra kedjor, analyserar Rönnberg.

Och när målnollan väl var spräckt var det rena ketchupeffekten. 43 sekunder senare drog Filip Johansson på ett kanonskott från distans. Gustaf Lindvall i Skellefteåkassen var chanslös. Och kort därefter kunde Michael Spacek kämpa in 3–0 i spel 5–4. Frölunda hade då gjort tre mål på 2 minuter och 9 sekunder.

Orkar inte resa sig

Skellefteå orkade aldrig resa sig.

Efteråt prisar Frölunda publiken i Scandinavium. Nästan som det vore en extra spelare på isen. Och Roger Rönnberg avslöjar att han tagit till en taktisk manöver för att få ut ännu mer av supportrarna i den stora arenan.

– Jag har pratar med vaktmästarna så de har skruvat upp värmen 10 grader när vi tränar så vi är vana att spela i den här bastun som Scandinavium är. Det är svårare för motståndarna att vänja sig vid det tänker jag, myser han efteråt.

Göteborgarna kunde vinna den intensiva bataljen och visar att de är och räkna med i en kommande guldstrid.