Tour de France-vinnare förnekar motorfusk

Publicerad 2017-01-30

Cykel. Cykelstallet Team Sky, som vunnit fyra av de fem senaste Tour de France, anklagas indirekt för att ha använt motorer på cyklarna under Tour de France 2015.

Fusket förnekas av Team Sky.

I det amerikanska tv-programmet 60 Minutes i CBS säger Istvan Varjas, som byggt cyklar med motorer, att han sålde sådana cyklar precis före det franska etapploppet för två år sedan.

Han säger att den gömda motorn väger omkring 800 gram. Enligt tv-kanalen CBS var Team Sky det enda laget med tyngre cyklar, cirka 800 gram tyngre, under Tour de France 2015.

Men Team Sky förnekar de indirekta anklagelserna. En talesperson säger att stallets tempocyklar kan ha varit tyngre för att få bättre aerodynamik.

I tv-programmet säger den trefaldige Tour de France-vinnaren Greg LeMond att han tror att det fuskas med motorer på cyklarna.

– Jag vet att det fortfarande finns. Det finns alltid några rötägg när det handlar om pengar, säger han.

– Jag litar inte på någon vinnare av Tour de France.

En före detta direktör för Frankrikes antidopningsorganisation, Jean Pierre Veerdy, säger att folk inom cykelsporten berättat att ungefär tolv av Tour de France-deltagarna 2015 använde motorer.

Team Skys Tour de France-vinnare de senaste åren är Chris Froome, som vunnit tre gånger, och Bradley Wiggins, som vunnit en gång.

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln