Halfvarsson slutman - som väntat

Publicerad 2017-03-02

Skidor. Sverige väntade in i det längsta innan laget till herrstafetten i skid-VM presenterades.

Sedan visade det sig att laget blir som det brukar.

När den svenska landslagsledningen ställde in torsdagsmorgonens presskonferens och väntade ända in på eftermiddagen med att offentliggöra laget spekulerades det i att det var Calle Halfvarsson som var anledningen till fördröjningen. Sågmyraåkaren fick självförtroendet som slutman knäckt av norrmannen Finn Hågen Krogh i stafettspurten i Ulricehamn i januari. Resultatraden 9-20-10 hittills i VM har inte heller stärkt honom.

Till slut blev det som i de senaste världsmästerskapen - Halfvarsson går ut på sista sträckan och har före sig i tur och ordning Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner.

– Han har känt sig lite osäker på hur formen har varit och om han ska gå den här sistasträckan eller inte. Men det var givet när vi väl satte oss ner i lugn och ro och diskuterade, säger förbundskapten Rikard Grip.

– Calle är motiverad, han har verkligen fått bra stöd av de andra killarna och ser verkligen möjligheter med den distansen. Det var Calle som sade att "jag vill gå sista sträckan".

Tuff utmaning

Norge kör med Didrik Tønseth, Niklas Dyrhaug, Martin Johnsrud Sundby och Finn Hågen Krogh. Grip ser förstås Norge, med Krogh på fjärde sträckan, men även Ryssland med furiöse Sergej Ustiugov som slutman, som favoriter.

– Calle ser det som en spännande utmaning och vi har allt att vinna i det läget. Båda de här har visat att de har varit starkare i spurterna tidigare, så vi ska gå ut och överraska, säger Grip.

Med Richardsson och Olsson hoppas Grip att Sverige ska hänga med på de klassiska sträckorna. Sedan är det dags för Hellner på den malande tredjesträckan.

– Vi tror att Finland och Norge kommer att sätta fart på det. Och att Johan får försöka gå med, för vi tror att det är världsmästaren från i går (Iivo Niskanen) som kommer att åka för Finland.

Ser fram mot skejt

– Marcus är i bra form, och vi tror att den sträckan kommer att gå fort från start till mål och det kommer att passa oss väldigt bra med honom där. Marcus ser fram mot att bara åka skejt i morgon.

Det finns en del att försvara. I tre VM i rad har Sveriges stafettherrar tagit silver.

Lahtis, TT:s utsände

Följ ämnen i artikeln