Lukas om bytet: "Skidskytte är inte så enkelt"

Emil Davidson/TT

Publicerad 2024-04-23

Stina Nilsson avslutar skidskyttekarriären för att satsa på långloppscupen i stället. Arkivbild.

Johannes Lukas tackar för tiden han fick med Stina Nilsson.

Även om succén uteblev.

– Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt, säger landslagstränaren.

Stina Nilsson blev aldrig samma världsstjärna i skidskytte som i längdåkning. Men det är kanske inte så konstigt, menar Johannes Lukas.

– Man får inte tänka att skidskytte är så enkelt. Det är olika idrotter som egentligen är kombinerade. Du kan vara en bra skytt men det betyder inte att du är en bra skidskytt under belastning. Det visar lite hur komplext och svårt skidskytte är, säger landslagstränaren till TT.

Under onsdagen avslöjade SVT att Stina Nilsson, efter fyra år som skidskytt, nu skolar om sig igen – till långloppsåkare.

– Det är ett väldigt spännande och intressant byte. Det visar på att hon älskar nya äventyr och jag önskar henne stort lycka till, säger Lukas.

Hur sammanfattar du Stinas skidskyttekarriär nu när den är slut?

– Man kan ändå säga att hon har lyckats med många saker. Hon har pallplatser på IBU-cupen, på EM och i världscupen. Det är verkligen många som nästan kan glömma det. Det är inte självklart att ta en pallplats i världscupen.

Tränaren tror på Stina Nilssons chanser i långloppscupen.

– Jag tror att det kan räcka väldigt långt. Om jag inte har fel kan hon bli historisk. Det borde inte vara så många som varit på pallen i skidvärldscupen, skidskyttevärldscupen och nu även kanske i långlopp.